Zeman neće američku bazu ni da mu SAD popuju

Agencije
Zeman neće američku bazu ni da mu SAD popuju

Prag - Predsjednik Češke Miloš Zeman odbio je ideju da američke rakete budu razmještene u Češkoj. Rekao je da se protivi toj ideji iako razumije strahove Poljaka od Rusije, a američkoj administraciji je poručio da bi bilo bolje “da manje popuje, a više sluša”.

- Budimo uviđavni, zato što Poljaci sa Rusijom imaju dugoročno istorijsko negativno iskustvo, nekada bih rekao da je to čak fobija, ali neka. Tamo to razumijem. U slučaju Češke za to ne vidim nikakav razlog. Shvatite da je danas svijet još manje bezbjedan nego što je bio zato što je, osim trgovinskog rata između Amerike i Kine, izbio trgovinski rat između Amerike i Evropske unije - kazao je Zeman govoreći o američkim raketama u Evropi u redovnom nedjeljnom intervjuu.

Zeman, koji je od početka mandata američkog predsjednika Donalda Trampa nastojao da dobije poziv za susret u Bijeloj kući, izgubio je nadu za priželjkivani susret jer je Tramp u posjetu Vašingtonu početkom marta umjesto njega pozvao češkog premijera Andreja Babiša.

- Pošto sam saslušao potpredsjednika SAD Majka Pensa na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, moja poruka bi bila manje pristojna. Nastojte manje da popujete, a više da slušate druge - kazao je Zeman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana