Због обарања “иљушина” Путин шаље С-300 у Сирију

Агенције
Због обарања “иљушина” Путин шаље С-300 у Сирију

Москва - Русија ће у наредне двије недјеље предати Сирији савремени противваздушни систем С-300, изјавио министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

“Сиријске оружане снаге примиćе модерни систем ракетне површине С-300 у року од двије недјеље. Он је способан да пресретне средства за ваздушни напад у кругу од више од 250 км и истовремено удари неколико ваздушних мета”, а преноси Спутњик.

Шојгу је истакао да ćе, имајуćи високу ефикасност и брзину паљбе, систем значајно ојачати борбене способности сиријске противваздушне одбране.

Портал Раша тудеј је навео да је испорука система С-300 дио одговора у вези обарања руског авиона “Иљушин-20”, који је оборен прошле недјеље док се враћао у авио-базу Хмејмим, у Сирији. Авион је грешком оборила сиријска противвасздупшна одбрана, али због, како сматра Москва, Израела који је намјерно гурнуо руске авионе на линију ватре.

Према подацима руског министарства, скривајући се иза руског авиона, израелски пилоти су летјелицу изложили нападу сиријске ПВО. Авион је оборен ракетом из система Ес-200 при чему је погинуло 15 руских војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана