Зашто се Трамп претвори у кукавицу пред Путином?

Агенција
Зашто се Трамп претвори у кукавицу пред Путином?

Администрација Доналда Трампа брзо одговара на свјетске изазове, али је једини изузетак руски предсједник Владимир Путин, пише Фрида Гитис за ЦНН.

Она истиче да је америчком предсједнику било потребно неколико дана да се огласи по питању тровања бившег руског шпијуна у Великој Британији, када је рекао да "изгледа да иза тог случаја стоје Руси”, док званична Москва пориче све оптужбе.

”Трамп је несклон давању изјава које би могле да се схвате као криткика Путина. Трамп њега хвали на сва уста и видно му је нелагодно када треба да му се супротстави. Чињеница да је Трамп толико дуго избјегавао да изнесе критику на рачун Русије се нарочито види ако се у обзир узме то да су односи њега и Руса одавно под лупом”, наводи Гитис.

Према њеним ријечима, Трампов мандат вјероватно зависи о резултатима истраге по питању његове сарадње с Русима током посљедњих предсхедничких избора.

"Према томе, Трамп зна да не смије да остави погрешан утисак по питању Русије. Међутим, он се према Русији и даље односи крајње опрезно, иако се не устручава од коришћења увредљивих епитета и скандалозних претњи на рачун других”, додаје се у тексту.

Гитис се осврнула и на отпуштање Рекса Тилерсона са позиције државног секретара.

”Тилерсон је Русију назвао неодговорном глобалном силом која отворено не поштује суверенитет других држава и животе својих грађана. Трамп је неколико сати послије тога уручио отказ Тилерсону, а руска новинарка Олга Скабејева је изјавила "Трамп је наш”. Ипак, Бела кућа је морала да промјени став по питању Русије, па је потписана заједничка изјава са Француском, Њемачком и Британијом у којој је осуђен напад на бившег агента, уз оцену да је за то врло вјероватно одговорна Русија”, истиче се у тексту.

Како Гитис наводи, Трампова новопечена спремност да се супростави Русији је добродошла промјена за сигурност САД и НАТО савеза.

"Међутим, питање је зашто се Трамп, који је иначе без длаке на језику, претвори у кукавицу када треба осудити Путина”, закључује се у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана