Zašto je Rusija poslala avione s vojnicima u Venecuelu?

Agencije
Zašto je Rusija poslala avione s vojnicima u Venecuelu?

Venecuelanski opozicionar Huan Gvaido, kojeg podržavaju SAD i Zapad, pozvao stanovništvo da se spremi za "Operaciju sloboda" koja će voditi preuzimanju vlasti.

Poziv je uslijedio nakon što su svetski mediji prenijeli da su za vikend na aerodrom u Karakasu sletjela dva ruska vojna aviona, a BBC ocijenjuje da Rusija ovim potezom šalje poruku Vašingtonu.

"Vreme je za pripremu za 'Operaciju sloboda' i vršenje maksimalnog pritiska (na vladu) kako bi se konačno stalo na kraj uzurpaciji. Svi, apsolutno svi imaju ulogu u ovoj fazi naše borbe", poručio je Gvaido na Instagramu, prenosi Tas.

On je najavio "osnivanje specijalnih komiteta širom zemlje".

"Oni će dobiti zadatak da promovišu aktivnosti sa ciljem da se stane na kraj uzurpaciji u svakom regionu, sektoru, sindikatu, obrazovnoj ustanovi, vladinom tijelu", napisao je Gvaido na ovoj društvenoj mreži.

Ruska agencija podsjeća da se opozicioni vođa, čiju je funkciju predsjedavajućeg venecuelanskog parlamenta ukinuo Vrhovni sud, 23. januara na mitingu u Karakasu proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, što je aktuelni predsjednik Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, nazvao pokušajem puča.

"Sputnjik" je objavio da su dva ruska aviona u subotu sletjela na glavni aerodrom u Karakasu, a navodno su u njemu bile desetine vojnika i velika količina opreme, sa zadatkom da "ispune tehničke vojne ugovore".

BBC prenosi da je venecuelanski novinar Havijer Majorka na Tviteru napisao da je vidio oko 100 pripadnika ruskih trupa i oko 35 tona opreme koja je istovarena iz aviona.

Britanski javni servis navodi da su ruski avioni stigli u Venecuelu tri mjeseca nakon što su dvije zemlje održale zajedničke vojne vježbe.

Navodi se da je Majorka na društvenoj mreži objavio da su u blizini Karakasa sletjeli teretni avion "antonov-124" ruskih vazduhoplovnih snaga i drugi manji mlazni avion, a da je na čelu trupa koje su izašle iz jedne od letjelica ruski general Vasilij Tonkoškurov.

BBC-jev izvještač za pitanja odbrane Džonatan Markus ocijenjuje da ovim potezom "Rusija namjerava da pokaže ograničenja američke politike prema Venecueli".

"Trampova administracija teži promjeni režima i obnovi demokratije. Ali, Moskva - dugogodišnji saveznik venecuelanskih vlasti - pružila je ugroženom Madurovom režimu diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku. Prošlog decembra dva ruska bombardera dugog dometa 'Tu-160' sletjela su u Karakas, što je odmah izazvalo 'rat riječima' između Vašingtona i Moskve. Uz to su održane i zajedničke vojne vježbe (Venecuele i Rusije)", naveo je Markus.

On je napisao da "iako nije jasno kakvu je to oprema dopremljena posljednjim vojnim letovima, oni šalju dodatnu poruku Vašingtonu".

"(Predsjednik SAD Donald) Tramp je odbio da u potpunosti odbaci mogućnost vojne akcije protiv Madurove vlade. Ruski predsjednik Vladimir Putin postavlja još jedan marker, naglašavajući da je Venecuela saveznik Rusije i da neće odustati od tog malog uporišta u Latinskoj Americi. To je još jedan primjer kako Putin primjenjuje ograničena sredstva uz pomoć kojih se suprotstavlja ciljevima američke politike", zaključio je BBC-jev izvještač za pitanja odbrane.

Ruski vojni zvaničnici su u posjeti kako bi razgovarali o održavanju opreme, obuci i strategiji, rekao je venecuelanski zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Peskov

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, odbio je danas da prokomentariše medijske izvještaje o tome da su u Venecuelu doletjela dva ruska aviona sa vojnicima i opremom.

"Treba da postavite ovo pitanje Ministarstvu odbrane", rekao je Peskov novinarima, prenio je Tas.

Dnevnik "Komersio" ranije je objavio da su avioni Antonov An-124 i Iljušin Il-62 sa ruskim vojnicima i 35 tona opreme stigli u glavni grad Venecuele Karakas 23. marta.

Asošieted pres je sa svoje strane citirao neimenovanog venecuelanskog zvaničnika koji je rekao da su dva ruska aviona "stigla u Karakas tokom vikenda kao dio tekuće vojne saradnje dva saveznika".

 
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana