Zagrlila sina poslije 65 godina

Agencije
Zagrlila sina poslije 65 godina

Seul, Pjongjang - Porodice razdvojene tokom Korejskog rata, neke poslije 65 godina, prvi put susrele su se juče u Sjevernoj Koreji. Ti susreti su ranije bili uobičajeni, dok prije tri godine nisu prekinuti zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

Ponovno ujedinjenje 180 porodica održano je u sjevernokorejskom planinskom turističkom centru Kumgangu. Rezultat je to dogovora između sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina tokom njihovog prvog samita u aprilu, prenijela je agencija Rojters.

Posebno dirljiv bio je susret Li Keum Seom, stare 92 godine, koja je prvi put od završetka rata 1953. godine zagrlila sina Sang Čola.

- Nisam mogla ni da zamislim da će ovaj dan doći. Nisam  znala da li mi je sin živ ili mrtav. Izgubila sam vezu sa njim kada je imao četiri godine i mužem, u panici dok smo bježali pred ratnim vihorom - rekla je Seom, koja nije skrivala suze i emocije.

I njen sin Sang Čol (69) dočekao je da se sretne sa majkom. Pokazao je majci sliku svoga oca, a njenog muža, koji je ostao  s njim nakon cijepanja porodice. 

- Mama, ovo je moj otac - rekao Čol prije nego što se rasplakao, a ovaj susret je bio emotivan i za one koji su posmatrali šta se dešava u sali za sastanke razdvojenih.

Dvije Koreje, koje su tehnički još u ratu, organizovale su okupljanja članova razdvojenih porodica i ranije, ali je ovo prvi ovakav susret poslije prinudne pauze.

Južnokorejci su odabrani lutrijom, a najstariji među njima imao je 101 godinu. Sa svake strane za ovaj sastanak odabrano je po 100 ljudi. Neki su odustali od putovanja kada su saznali da su preminuli rođaci za koje su se nadali da će ih sresti.

Više od 57.000 južnokorejskih državljana registrovano je za to kratkotrajno spajanje porodica, koje je trajalo 11 sati, a sa obje strane se izabere određeni broj koji ide na spajanje sa članovima porodice. Više od 40 odsto je u osamdesetim godinama, 20 odsto je u devedesetim, a ima i onih koji su stariji od vijeka, pokazuju podaci južnokorejske vlade.

Korejski rat podijelio je milione ljudi, a ovi kratki sastanci su vjerovatno jedina i posljednja prilika da se vide.

Ogorčenje

Bilo je onih koji su protestovali što nisu bili izvučeni na lutriji. Državljanin Sjeverne Koreje Kim Seon Džin bio je ogorčen što njegov otac nije odabran za spajanje porodica

- Star je i može umrijeti. Želio je da se vidi sa  porodicom, ali sve što mu je preostalo je da susret gleda putem televizije i to ga boli. Moj otac je sam u Južnoj Koreji. Možete li zamisliti koliko mu nedostaje porodica. On želi čuti novosti iz svog rodnog grada prije nego što umre - rekao je Kim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana