“За Нотр Дам скупљено милијарду евра, а дjеца гладују. Је ли то лицемjерно?”

index.hr
“За Нотр Дам скупљено милијарду евра, а дjеца гладују. Је ли то лицемjерно?”

За обнову чувене париске катедрале Нотр Дам, која је оштећена у великом пожару ове седмице, за само два дана скупљено је милијарду долара.

Како преноси Index.hr, многи људи широм свијета ту информацију прокоментарисали су на друштвеним мрежама, али уз једну заједничку конотацију, а то је да је ријеч о лицемерју.

Хрватски портал подсјећа да су се у акцију прикупљања средстава широм свијета укључили и богати и сиромашни и Французи и странци и компаније и појединци. Највећи део средстава прикупили су француски богаташи, прије свега власници и челни људи ЛВМХ-а, Гучија и Лореала, али и компанија Дизни, која је допринијела слави цркве својим анимираним филмом Звонар Богородичине цркве, и која је донирала пет милиона долара.

Међутим, иако нико не спори да је ријеч о непроценљивом истпријском благу, многи су у тој “муњевитој” акцоији прикупкјања средстава за обнову Нотр Дама видјели и један проблем - неправилне расподјеле средстава.

Најчешћа критика односи се на чињеницу да су тројица француских милијардера, који су за мање од 12 сати скупили више од 600 милиона долара, својом акцијом демонстрирали да би богаташи с лакоћом могли да окончају глад, сиромаштво, недостатак здравствене заштите, питке воде и образовања у сиромашним земљама. А то се ипак не догађа, истиче Index.

Други најчешћи приговор био је да је у хуманитарној акцији за посљедице пожара који је 2017. прогутао британски небодер Гренфел, у ком је страдало 27 људи, у двије године прикупљено само 30-ак милиона фунти. “Молим вас, покажите ми поновно доказе да су животи радничке класе важни”, поручила је једна твитерашица.

Било је још много варијација на исту тему, наводи index.hr, али истиче да су баш та два поменута твита сублимирала теме које муче цио свијт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана