Вучић након састанка са Меркеловом: Имамо различит поглед на Косово

Танјуг
Вучић након састанка са Меркеловом: Имамо различит поглед на Косово

Давос - Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је предсједника Србије Александра Вучића да поново посјети Берлин, пренио је новинарима српски предсједник послије састанка с канцеларком са којом је, каже, разговарао највише о Косову и Метохији и евроинтеграцијама Србије.

“Разговор није био једноставан. Ми у Србији имамо један поглед на решавање тог проблема, а земље које су признале Косово другачији став. Али, Меркел, чини ми се, цени и поштује нашу зељу да разговарамо и постигнемо компромис”, рекао је Вучић новинарима након састанка.

Истакао је да је и данас чуо од ње више пута поновљену тезу да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не тиме што ћете да унизите или уништите противника.

“Да ли ћемо ми то у Србији разумети или не, то је већ друга ствар”, рекао је предсједник Србије.

Пренио је да је говорио с њом и о таксама Приштине на српску робу.

“Чини ми се да је то наишло на подразумевајућу рекацију Немачке, која се увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток капитала, људи и услуга”, каже Вучић.

Вучић каже да је састанак био веома значајан и да су се договорили, иако се неријетко виђају, да он још чешће информише канцеларку о различитим важним питањима за Србију, као и да је добио позив да поново посјети Берлин.

“И данас сам много тога научио од госпође Меркел, али то просто није за овако кратке изјаве. Она се данас позвала на Макса Вебера, на којег сам се ја безброј пута позивао. Она је и протестант, па јој некако можда у том смсилу више приличи, а сигурно је вреднија од мене и образованија”, примијетио је Вучић.

Навео је да су разговарали и о европском путу Србије, о томе ста још морамо и шта је још потребно да урадимо.

“Мислим да су нама јасни задаци и мислим да је извесно да ће Србија на том путу имати значајну и не малу подршку Њемачке и канцеларке Меркел, што је за мене било апсолутно најважније”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да су разговарали о свим важним питањима у односима Србије и Њемачке и констатовали да су се двије земље приближиле трговинској размјени од готово пет милијарди евра, као и да је Њемачка убједљиво најзначацјнији трговински партнер Србији.

Рекао је да Њемачка учествује са 13 одсто у српској укупној трговинској размјени.

Ти бројеви се повећавају, рекао је Вучић и захвалио на великом броју њемачких инвестиора које је замолио да имају повјерења у Србију, пошто ће својим добрим ријечима утицати да их буде још више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана