Вучић: Пред Србијом су тешки дани

Танјуг
Вучић: Пред Србијом су тешки дани

Брисел - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, послије дијалога са Приштином, да ће се дијалог наставити кад Приштина повуче своје протвправне одлуке, те да су пред Србијом тешки дани.

“Овде се нико од нас неће појавити док они не повуку противправне одлуке”, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да ће одлука Приштине о додатном порезу од 10 одсто на робу из Србије остати на снази, да се у Европи нису много због тога узбудили, а такође је упозорио да Европљани намјеравају да избаце Србију енергетске мреже за сјевер Косова.

“Грађанима Србије желим да кажем да су тешки дани у политичком смислу пред нашом земљом. Претходних дана добили смо одлуке приштинских власти у којима су противправно ЦЕФТА споразуму повећали порез за робу из Србије. Нико се није из Европе нарочито узбудио, осим саопштења Могерини”, рекао је он.

Упозорио је и на намјеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према сјеверу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који имамо са НАТО.

“Оно што се сутра дешава је трећа ствар - Европљани покушавају да нас избаце из енергетске мреже за север Косова, противправно. У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се форимара ЗСО а она две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори”, рекао је Вучић.

Желе да нас избаце, противправно, не уважавајући наше аргументе, упозорава Вучић и додаје да ће та одлука бити у понедјељак.

Како је рекао, против нас су се изјаснили Њемачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија ...

За нас су Шпанија, Словачка, БиХ.

“Боримо се колико можемо, али шансе су мале”, рекао је он.

Тачи: Тешко је суочити се са Србијом

 Предсједник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је вечерас у Бриселу да је “суочавање са Србијом тешко.

“Интерес обје земље је постизање мирног рјешења које отвара простор за европску перспективу. Остаје да се види у будућности како ће се ствари кретати, али тешко је споразумјети се са Србијом. Разговор је био жесток и арогантан са стране Србије, док је наш био балансиран и фер”, рекао је Тачи послије састанка с предсједником Србије Александром Вучићем и високом комесарком ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини.

Како је рекао, потребно је отворити пут за постизање споразума Београда и Приштине који би завршио “међусобним приознавањем и чланством Косова у УН”, преносе приштински лист Зери.

Он је, међутим, додао да је оптимиста да ће у скоријој будућности споразум бити постигнут.

Према његовим ријечима, дијалог и споразум су једина алтернатива, и да ће на крају споразум ипак бити постигнут.

“Дијалог и преговори не иду ни са ултиматумом нити са агресивним тоновима”, рекао је Тачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана