Visoka temperatura obara rekorde

Srna
Visoka temperatura obara rekorde

Berlin - Njemačka policija zaustavila je muškarca koji je bez odjeće upravljao mopedom dok su nudisti izazvali spor u Minhenu nakon što je izmjerena temperatura vazduha dostigla rekord u nekoliko evropskih država.

Meteorolozi za vreli talas okrivljuju vruć vazduh sa sjevera Afrike zbog kojeg bi u narednim danima temperatura mogla dostići više od 40 stepeni Celzijusovih u Francuskoj, Španiji i Grčkoj. Njemačka policija je u Brandenburgu upozorila golog muškarca da ne može upravljati mopedom samo sa šljemom na glavi i sandalama na nogama.

U Njemačkoj bi danas mogao biti oboren toplotni rekord star 70 godina od 38,5 stepeni Celzijusovih.

U Minhenu je policija upozorila grupu žena koja se na obalama rijeke Isar sunčala bez gornjeg dijela kupaćeg kostima.

Međutim, prema pisanju lista “Zidojče cajtung” opomena policije naišla je na kontraefekat, jer su se i ostali na obali rijeke skinuli u znak solidarnosti.

Na plenarnoj sjednici pokrajinskog parlamenta Bavarske zbog incidenta u Minhenu hitno je usvojena regulativa prema kojoj kupaći kostim mora potpuno pokrivati grudi i genitalije.

Dalje na sjeveru nedaleko od Roštoka na obali Baltičkog mora šine su se iskrivile od previsoke temperature.

U Francuskoj škole će zbog vrućine biti zatvorene sutra i u petak a u nekoliko gradova, uključujući Pariz i Lion zabranjen je saobraćaj radi ograničenja zagađenja.

Francuska Meteorološka služba saopštila je da je intenzitet vrućine bez presedana od 1947. godine kada su počela ispitivanja.

U Španiji je za sutra i petak najavljena rekordna temperatura više od 39 stepeni Celzijusa u regionima Saragosa i Navara.

Najveća temperatura očekuje se u petak kada se očekuje da će u 33 od 50 španskih provincija biti suočeno sa rekordnom vrućinom i da bi živa u termometru mogla dostići 44 stepena Celzijusova u Đironi.

U Insbruku u Austriji zabilježena je rekordna temperatura za ovo doba godine i to 36,7 stepeni Celzijusovih čime je oboren dosadašnji rekord od 36,6 stepeni zabilježen pokrajini Tirol 2012. godine.

U Poljskoj se, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 90 osoba utopilo od početka mjeseca u jezerima ili rijekama širom te zemlje.

U Litvaniji je prijavljeno da se 27 osoba utopilo. U toj zemlji je zabilježena temperatura vazduha viša od 35 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana