Vašington blokirao pokretanje istrage o smrti Palestinaca

Srna
Vašington blokirao pokretanje istrage o smrti Palestinaca

Njujork - SAD su blokirale usvajanje prijedloga Savjeta bezbjednosti UN da se pokrene nezavisna i transparentna istraga o ubijanju Palestinaca tokom protesta na granici Gaze sa Izraelom.

Mediji su ranije prenijeli da je Kuvajt pozvao na vanrednu sjednicu Savjeta, kako bi se razmotrio prijedlog te države o istrazi nakon ubistva više od 60 Palestinaca.


U prijedlogu se zahtijevalo i to da se sve države pridržavaju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kojoj se sve zemlje pozivaju da ne premještaju diplomatske misije u Jerusalim.

Dvojica neimenovanih UN diplomata su za AP izjavili da ambasadori UN nisu uspjeli jednoglasno da se saglase sa prijedlogom Kuvajta.

Za sada nije poznato da li se još neko osim SAD usprotivio prijedlogu o istrazi, piše “Indipendent”.

SAD su juče otvorile Ambasadu u Jerusalimu, a ceremoniji otvaranja su prisustvovali članovi delegacije iz Vašingtona, među kojima su bili kćerka predsjednika SAD Donalda Trampa Ivanka i njegov zet Džared Kušner.

Najmanje 60 Palestinaca poginulo je u obračunima sa izraelskim bezbjednosnim snagama tokom protesta koji su na granici između Gaze i Izraela organizovani povodom otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

U okršajima je povrijeđeno više od 1.200 ljudi, a izraelske snage tvrde da su samo branile svoje granice i optužuju militantnu grupu “Hamas” da koristi civile kako bi prikrili napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana