Узнемирујући подаци о грађанским ратовим, бројке дуплиране

Агенције
Узнемирујући подаци о грађанским ратовим, бројке дуплиране

То ствара повећане ризике за цивиле и нове изазове за хуманитарне организације, оценио је Међународни комитет црвеног крста (ICRC).

Организација је у новом извештају такође указала да је више оружаних група настало током шест посљедњих година него током претходних 60 година, што отежава убијеђивање бораца да се придржавају основних хуманитарних принципа.

ICRC је организација задужена за поштовање Женевских конвенција које се баве хуманитарним правом за вријеме рата.

У извијештају названом “Коријени уздржаности за време рата”, указује се да се историјски ICRC углавном бавио националним војскама и структурисаним побуњеничким групама да унесе међународно хуманитарно право у кодекс понашања.

Међутим, документ указује да је сада потребно промијенити тај приступ да би се одговорило на промену оних који воде рат.

Између 2001. и 2016. број оружаних сукоба владиних снага са невладиним оружаним групама или оружаних групе између себе, порастао је са 30 на више од 70, наводи Организација.

Број група које се боре у тим сукобима такође се битно променио.

Само је трећина данашњих сукоба између само двије стране док се у 44 одсто случајева сукобљавају три до девет антагонистичких снага између себе, наводи ICRC.

Као примјер даје се рат у Либији. У октобру 2011. било је присутно 236 разних оружаних група само у граду Мисрати, и Картер фондација је забиљежила више од 1.000 активних оружаних група у Сирији 2014. године.

Један од коаутора студије Брајан Маквин рекао је за Франс прес да су данас оружане групе организоване на потпуно другачији начин. Раније би нека побуњеничка група као што су на примјер Маоисти у Азији имала структуру која би се огледала у структури националне војске против које се боре.

Међутим у промијенљивим околностима својственим садашњим сукобима на модерним ратиштима могућ је већи утицај на оружане групе и преношење културе уздржавања, посебно поштовања цивила, оцењује се у извијештају ICRC-а.

“С обзиром на растући број децентрализованих група присутних на мјестима сукоба, често међусобно повезаних промијенљивим савезима, постаје све теже али не и немогуће успоставити дијалог са свим тим групама и утицати на њих”, наводи се у извештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана