Ухапшени Срби у мега-рацији у Њемачкој, разбијена грађевинска мафија

Дојче веле
Ухапшени Срби у мега-рацији у Њемачкој, разбијена грађевинска мафија

Берлин - У једној од највећих рација у историји Сјеверне Рајне Вестфалије разбијена је организована криминална мрежа која се бавила илегалним пословима са грађевинским фирмама. Међу ухапшенима има и људи из Србије и БиХ.

Око 1.100 припадника полиције, специјалних јединица, као и представника Њемачке царине разбили су у уторак (30.1.) огромну криминалну мрежу у најмногољуднијој њемачкој покрајини Северној Рајни Вестфалији. У акцији коју медији описују као "мега-рацију", претресено је више од 140 станова, кућа и пословних простора у 31-ном граду, између осталог у Дуизбургу, Диселдорфу, Моерсу, Монхајму, Менхенгладбаху и Леверкузену.

Ухапшено је осам људи – шест мушкараца и двије жене – за које се вјерује да су главни организатори криминалне мреже. "Они су оптужени за формирање читаве мреже лажних компанија које су издавале лажне рачуне за више стотина грађевинских фирми у Сјеверној Рајни Вестфалији", изјавио је Армин Ролфинк, представник њемачке царине.

Полиција приказала заплијењени новац

Међу ухапшенима, старости између 31 и 72 године, су два држављана Њемачке, два Србије (40 и 56 година), један човјек из Израела, један из Босне и Херцеговине (52 године) и још једна особа чија националност за сада није утврђена.

Тужиоци сматрају да су ухапшени користили мрежу компанија како би грађевинским фирмама омогућили да избјегну плаћање пореза, односно доприноса за социјално осигурање. Вјерује се да је услуге те мреже користило око 450 грађевинских фирми.

Користећи лажне компаније, ухапшени су грађевинским фирмама издавали рачуне за послове који никада нису обављени. Грађевинске фирме су те рачуне плаћале, а затим добијале новац назад, у готовини, и њиме исплаћивале раднике ангажоване на црно. Ухапшени би за тај посао узимали 10 процената од грађевинских фирми, објаснио је Хајнц Михаел Хорст, представник истражног тима.

Вјерује се да је преко таквих лажних рачуна пребачено око 48 милиона евра, а да је држава, на име неплаћеног пореза и социјалних давања за раднике на црно, ускраћена за око 35 милиона евра.

Током рација откривено је и оружје, између осталог двије аутоматске пушке, сјекире, ножеви и један пиштољ. Заплењено је такође и неколико возила, као и 230.000 евра у готовини. У акцији која је започела у раним јутарњим часовима учествовале су и специјалне њемачке јединице ГСГ 9, с обзиром на то да су осумњичени оцијењени као "веома опасни".

Јавни тужилац из Вупертала Волф-Тилман Баумерт оцјењује да су размјере илегалне мреже чији је рад праћен од марта 2016. – запањујуће. "Ријеч је о врхунским, професионалним криминалцима којима, ако буду осуђени, пријети казна и до десет година затвора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана