Ucjena Turske: Birajte, ili naš F-35 ili da kupite od Rusa

Agencije
Ucjena Turske: Birajte, ili naš F-35 ili da kupite od Rusa

Prije dva dana Turska je na svečanosti u SAD-u zvanično primila prva dva F-35A višenamijjenska borbena aviona, od ukupno 116 koliko je ih naručeno.

Ali, to slavlje moglo bi biti kratkog vijeka. Naime, istog dana je Odbor američkog senata izglasao predlog zakona u kojem stoji i amandman da će se blokirati turska kupovina F-35 borbenih aviona ako Ankara ne odustane od nabavke ruskog raketnog Sistema S-400, što je dogovoreno krajem prošle godine, piše Rojters, prenosi Novac.hr.


Ako ovaj predlog bude izglasan te zaista i postane zakon, transfer F-35-ica Turskoj biće zaustavljen dok god ministar spoljnih poslova ne potvrdi da ta država ne kupuje, niti će primiti ruske raketne sisteme.

Ovaj amandman posljednji je u nizu pokušaja članova američkog Kongresa da utiču na politiku Turske i njihove planove da kupe S-400 sistav - slična odredba već ranije je stavljena u predlog drugog zakona koji se bavi odbrambenim pitanjima, a koji bi se takođe uskoro mogao naći na glasanju.

Kako je ranije pisao Jutarnji, analitičari i stručnjaci za bezbjednost (s pravom) smatraju da bi činjenica da Turska istovremeno koristi S-400 i F-35A mogla ugroziti sigurnost cijelog programa F-35 JSF jer bi podaci koje će skupiti system za protivvazdušnu odbranu završiti u Rusiji i pomoći njihovim vojnim snagama da otkriju slabosti F-35 JSF-a.

A tih u F-35 JSF, na čiji je razvoj i proizvodnju dosad utrošeno najmanje 406 milijardi dolara, i dalje ima sudeći po brojnim izvještajima i kritikama programa objavljenih ove i prošle godine. Budući da je znatno smanjena radarska vidljivost („stealth”) jedna od ključnih obelježja ovog modernog aviona, curenje informacija o tim tehnologijama bila bi katastrofa za ceo program koji se oslanja na to da je F-35 vrlo teško uočljiv na radarima neprijateljskih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane.

Razumljivo, turska najava kupovine S-400 ozbiljno je uzrujala njihove partnere u NATO paktu, naročito Amerikance čiji su odnosi s Moskvom zahladili u posljednjih nekoliko godina.

Sam predlog zakona trebalo bi da prođe još nekoliko koraka prije nego postane zakon - trebaju ga odobriti i Predstavnički dom i Senat te na kraju potpiše predsjednik Tramp.

Turska je naručila 116 F-35-ica, inače najmodernijih višenamenskih borbenih aviona pete generacije. Ako znamo da će Izrael za svojih 50 F-35I aviona, od kojih su neki već isporučeni, platiti 5.470.000.000 dolara, to bi značilo da je Turska za svojih 116 F-35A trebala izdvojiti oko 12 milijardi dolara. Čak i ako uzmemo u obzir očekivanu manju cijenu F-35A, koja bi se trebala spustiti na 85 miliona dolara za 'goli' avion (a niko ne garantuje da hoće), cijena opet ne bi trebalo da ide ispod 10 milijardi dolara. I to samo za avione, bez troška naoružanja i održavanja.

S druge strane, nabavka pet S-400 sistema Tursku bi mogla koštati oko 2 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana