UN pokušale da zabrane riječ Krim

Agencije
UN pokušale da zabrane riječ Krim

Njujork - Predstavnici sekretarijata 39. zasjedanja Savjeta za ljudska prava UN pokušali su da zabrane u izvještajima ruskih predstavnika upotrebu riječi “Krim”.

To je za “Sputnjik” izjavio šef radne grupe za međunarodnopravna pitanja u stalnom predstavništvu Krima pri predsjedniku Rusije Aleksandar Molohov.

On je na platformi UN podnio izvještaj u kome je obratio pažnju na “krimske sankcije” Vašingtona, Brisela i Kijeva. Njegov kolega Sergej Pinčuk pozvao je države-učesnice UN da izvrše pritisak na Ukrajinu, gdje se krše prava krimskih Tatara.

Tekstovi izvještaja unaprijed su dostavljeni Ujedinjenim nacijama, kako to zahtijevaju pravila organizacije. Neko je, prema riječima Molohova, pokušao da ih ispravi, nakon čega se razvila prepiska između Rusa i sekretarijata Savjeta za ljudska prava UN.

- U njoj se govorilo o tome da mi nemamo prava da u svom izvještaju uopšte upotrebljavamo riječ Krim, samo Autonomna Republika Krim i poslije zareza Ukrajina. Situacija je postala smiješna. Sasvim ozbiljno, da bismo naglasili apsurdnost situacije, predložili smo da se u tekstu promijeni fraza “krimski Tatari” u “ukrajinski Tatari” - rekao je Molohov.

Situacija je ipak uspjela da se razriješi.

- U samom sekretarijatu Savjeta za ljudska prava UN očigledno su se našli razumniji ljudi koji su shvatili da je to idiotizam, nakon čega se sva ova graja smirila - objasnio je predstavnik ruske delegacije i istakao da do posljednjeg trenutka nije znao da li će dobiti riječ.

Krim se odvojio od Ukrajine i pripojio Ruskoj Federaciji, a odluku o pripajanju potpisao je predsjednik Rusije Vladimir Putin 2014. godine. Ukrajina to ne priznaje i smatra poluostrvo svojom teritorijom.

Prijetnje i prst

Predstavnik Rusije Aleksandar Molohov istakao je da se jedina loša stvar desila nakon sjednice Savjeta za ljudska prava.

- Jedan od predstavnika ukrajinske delegacije sačekao je da napustimo salu za sastanke i lično zaprijetio kolegi iz naše delegacije Sergeju Pinčuku da će ga “dohvatiti”, a zatim mu pokazao srednji prst. Incident se dogodio pred mnogobrojnim svjedocima - rekao je Molohov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana