УН покушале да забране ријеч Крим

Агенције
УН покушале да забране ријеч Крим

Њујорк - Представници секретаријата 39. засједања Савјета за људска права УН покушали су да забране у извјештајима руских представника употребу ријечи “Крим”.

То је за “Спутњик” изјавио шеф радне групе за међународноправна питања у сталном представништву Крима при предсједнику Русије Александар Молохов.

Он је на платформи УН поднио извјештај у коме је обратио пажњу на “кримске санкције” Вашингтона, Брисела и Кијева. Његов колега Сергеј Пинчук позвао је државе-учеснице УН да изврше притисак на Украјину, гдје се крше права кримских Татара.

Текстови извјештаја унапријед су достављени Уједињеним нацијама, како то захтијевају правила организације. Неко је, према ријечима Молохова, покушао да их исправи, након чега се развила преписка између Руса и секретаријата Савјета за људска права УН.

- У њој се говорило о томе да ми немамо права да у свом извјештају уопште употребљавамо ријеч Крим, само Аутономна Република Крим и послије зареза Украјина. Ситуација је постала смијешна. Сасвим озбиљно, да бисмо нагласили апсурдност ситуације, предложили смо да се у тексту промијени фраза “кримски Татари” у “украјински Татари” - рекао је Молохов.

Ситуација је ипак успјела да се разријеши.

- У самом секретаријату Савјета за људска права УН очигледно су се нашли разумнији људи који су схватили да је то идиотизам, након чега се сва ова граја смирила - објаснио је представник руске делегације и истакао да до посљедњег тренутка није знао да ли ће добити ријеч.

Крим се одвојио од Украјине и припојио Руској Федерацији, а одлуку о припајању потписао је предсједник Русије Владимир Путин 2014. године. Украјина то не признаје и сматра полуострво својом територијом.

Пријетње и прст

Представник Русије Александар Молохов истакао је да се једина лоша ствар десила након сједнице Савјета за људска права.

- Један од представника украјинске делегације сачекао је да напустимо салу за састанке и лично запријетио колеги из наше делегације Сергеју Пинчуку да ће га “дохватити”, а затим му показао средњи прст. Инцидент се догодио пред многобројним свједоцима - рекао је Молохов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана