У паду авиона на Куби погинуло 20 свештеника, нађена црна кутија

Срна
У паду авиона на Куби погинуло 20 свештеника, нађена црна кутија

Хавана - Кубански савјет цркава саопштио је да је међу жртвама авионске несреће и 20 свештеника из евангелистичке цркве.

Сви они су из цркве из источног региона, рекао је члан тог савјета Маите Квесада.

Они су у Хавани провели неколико дана, пренио је АП.

На Куби су заставе спуштене на пола копља у знак жалости због авионске несреће у којој је погинуло 107 људи, а званичници наводе да је пронађена једна од црних кутија и да је у добром стању.

На Куби је проглашена дводневна жалост због јучерашње несреће коју су преживјеле три жене. Оне се налазе у болници у Хавани, а њихово стање је критично.

То је најтежа несрећа на Куби у посљедњих скоро три деценије, напомиње Ројтерс.

Испред мртвачнице окупили су су чланови породица и родбина жртава који дају информације властима да би помогли процес идентификације.

Мртвачницу је данас појсетио и кубански предсједник Мигел Дијаз-Канел, а јуче је посјетио и мјесто несреће.

Он је претходно саопштио да је формирана специјална комисија која ће утврдити узрок авионске несреће.

"Боинг 737" у којем се налазило 104 путника и шест чланова посаде срушио се и изгорио у петак убзо послије полијетања са међународног аеродрома "Хозе Марти" у Хавани.

Истражитељи прегледају остатке авиона како би пронашли евентуалне трагове о узроку пада авиона.

То је најгора авионска несрећа на Куби у посљедње три деценије и трећа велика несрећа те врсте од 2010.

Небо је било облачно и на аеродрому је падала киша у вријеме несреће, а кубанска државна телевизија јавила је да је авион стар 39 година нагло скренуо удесно након полијетања за град Олгин, на истоку Кубе.

Државна авиокомпанија "Кубана де авијасион" чији је авион пао, има генерално добар биланс безбједности, али је позната по кашњењима и отказивањима летова, а многе своје авионе је повукла из саобраћаја због проблема са одржавањем протеклих мјесеци, па је зато била принуђена да изнајмљује чартер авионе од других компанија, наводи АП.

Мексичке власти су саопштиле да је "Кубана де авијасион" авион изнајмила од мексичке компаније "Аеролинеас Дамојх", као и да су посаду чинили Мексиканци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана