U Parizu i Beču skupovi povodom 20 godina od NATO agresije

Srna
U Parizu i Beču skupovi povodom 20 godina od NATO agresije

Pariz, Beč - Savez Srba Francuske organizovao je danas protestno okupljanje na Trgu Trokadero, u centru Pariza, povodom 20 godina od NATO agresije, sa koga je ukazano na ogromna materijalna razaranja i velika stradanja civila.

U govorima, koje su održali predsjednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković i potpredsjednik te organizacije Romeo Milošević, profesor geopolitike na Univerzitetu Versaj Aleksi Trud, doktorant prava na Sorboni Dušan Gujaničić i francuski doktorant na Univerzitetu u Beogradu Pol Antoan, istaknut je nepravedan karakter NATO agresije, kao i herojski otpor srpske vojske.

Pred više stotina prisutnih, oni su podsjetili i na neke svijetle elemenete i ličnosti u francusko-srpskim odnosima, i pored velike medijske propagande protiv Srbije, kao što su humanitarac Arno Gujon, novinar Žan-Kristof Buison, pokojni akademik i pisac Žan Ditur, pisac Patrik Beson, oficiri Žak Ogar i Pjer-Anri Binel.

Na skupu je istaknuto da bi traženje od Srbije da odustane od Kosova bilo isto kao i tražiti od Francuske da odustane od katedrale u Remsu ili Notr Damu ili doline Loare.

Više stotina Srba i Austrijanaca okupilo se večeras i u centru Beča da bi odalo počast žrtvama NATO bombardovanja i podsjetilo međunarodnu zajednicu na zločin koji je zapadna vojna alijansa počinila napadajući SR Jugoslaviju, uz kršenje međunarodnog prava, prenio je Tanjug.

Pomen, u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, počeo je na trgu ispred sjedišta predsjednika i austrijske Vlade, odakle se povorka, kroz ulice strogog centra, uputila ka trgu Štefansplac, gdje su Srbi tokom NATO agresije protestovali 78 dana.

Oni su, tokom šetnje, nosili parole protiv NATO agresije da bi skrenuli pažnju austrijske javnosti na zločin počinjen prije 20 godina, za koji niko nije odgovarao.

Brojni govornici su, na završnici skupa, ukazali da je NATO prekršio međunarodno pravo svojom intervencijom, vođenom pod plaštom “humanitarne akcije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana