У Њемачкој желе надзор над дјецом џихадиста

Дојче веле
У Њемачкој желе надзор над дјецом џихадиста

Берлин -У Њемачкој се појавио проблем са дјецом џихадиста која се тешко социјализују – јер су индоктринирани у породици. Њихове мајке су често повратнице из Сирије или Ирака гдје су биле супруге бораца терористичке организације Исламска држава.

Њемачки Демохришћани се залажу за надзор малољетника који расту у исламистичким породицама. Повод за то је најновија анализа Службе за заштиту уставног поретка. Према тој анализи, коју је дневним листовима медијске групе “Функе” презентовао шеф Службе Ханс-Георг Масен, таква дјеца представљају потенцијалну опасност, јер постоје индиције да се “малољетници и млади одрасли људи брже и раније радикализују, као и да је већа вјероватноћа да ће до тога доћи”.

Тренутно је у Њемачкој старосна граница за особе које смију бити надзиране 16 година. Сада се ЦДУ заложила да се та граница спусти на 14 година. Изузетак је савезна покрајина Баварска у којој је дозвољено и ухођење млађих од 14 година.

Према анализи службе државне безбједности, дјеца исламиста се “од рођења па надаље одгајају уз екстремистичку слику свијета која легитимише насиље над другима и омаловажава све који не припадају њиховој групи”. Масен је рекао да је социјализација дјеце у исламистичком породичном окружењу “забрињавајућа и да ће зато и за Службу за заштиту уставног поретка то бити изазов у сљедећим годинама”.

Шеф Службе је још у децембру упозорио на опасност од жена и дјеце бораца терористичке Исламске државе (ИД) која се враћају из Сирије или Ирака. Служба у свом извјештају наводи да је 2017. било 300 такве дјеце. Ханс-Георг Масен је рекао и да опасност потиче и од породица које нису путовале на зараћена подручја већ су “континуирано боравиле у Њемачкој”.

“Овдје се не ради о криминализацији особа млађих од 14 година, већ о одбрани од великих опасности за нашу земљу, на примјер, од исламистичког тероризма, који се служи и дјецом”. каже он.

Министар унутрашњих послова Херберт Ројл (ЦДУ) рекао је да власти имају инструменте за надзор над трауматизованим повратницима. Он је додао да они имају друкчији однос према насиљу и да је код њих “праг за испољавање насиља нижи”.

Државни секретар у Њемачком министасрству унутрашњих послова, Штефан Мајер (ЦСУ) рекао је да држава има обавезу да заштити дјецу џихадиста. А уколико је у старање о таквој дјеци укључен и социјални завод за младе, та установа ће бити обавијештена о евентуаном надзору над њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана