У Калифорнији проширења легализација траве за лудовање

Танјуг
У Калифорнији проширења легализација траве за лудовање

Лос Анђелес - Нова 2018. година донијела је Калифорнији проширену легализацију марихуане, за коју АП наводи да је дуго очекивана, двије деценије након што је ова америчка савезна држава постала прва у САД која је дозволила употребу те дроге у здравствене сврхе.

Агенција наводи податке Националне организације за реформу закона о марихуани (НОРМЛ) по којима су власти Калифорније такозвану "loco-weed " ("траву за лудовање") забраниле 1913. године, а 1972. је покренута прва иницијатива за поништавање тог закона, која је пропала.


АП наводи да се Калифорнија данас придружује све већем броју савезних држава, али Вашингтону као престоници САД, чије су власти дозволиле употребу такозване рекреативне марихуане, иако федерална влада марихуану и даље убраја у групу контролисаних супстанци попут хероина и ЛСД.

Наводи се да је марихуана сада легална за одрасле особе са навршеном 21 годином, а становници Калифорније моћи ће и да гаје до шест стабљика по особи, као и да посједују по унцу (28,35 грама) ове дроге.

Ипак, наводи се да је само 90 прдавница марихуане првог дана нове године добило дозволу за почетак рада, и то прије свега на подручју Сан Дијега, Санта Круза, Палм Спрингса и залива Сан Франциска, док у градовима Лос Анђелесу и Сан Франциску рекреативне марихуане неће одмах бити у продаји пошто локалне власти нису на вријеме издале посебне дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана