Тражили мигранте, нашли 17 граната из БиХ

nezavisne.com
Тражили мигранте, нашли 17 граната из БиХ

Бањалука, Дрезден - Њемачка полиција је на жељезничкој станици у Дрездену у понедјељак заплијенила 17 ручних граната, које су биле сакривене у мерцедесу са бх. регистарским ознакама, јављају њемачки медији.

Како су истакли, том приликом ухапшена су двојица држављана БиХ, од 17 и 28 година, а истрагу о овом случају преузела је њемачка Савезна полиција.

Како је наведено, полицајцима се возило учинило сумњивим јер се налазило у зони која је забрањена за паркирање, па су ангажовани пси тренирани за откривање илегалних миграната, међутим умјесто миграната пронађено је оружје, вјероватно поријеклом из БиХ.

Испитивање на лицу мјеста није успјело увјерити полицајце у мотиве због којих је оружје допремљено у Њемачку, па су осумњичени кријумчари приведени у полицију на даљу обраду.

Денис Хаџовић, стручњак за безбједност и предсједник Центра за сигурносне студије из Сарајева, каже да је све чешћа појава кријумчарења оружја из БиХ у земље ЕУ, и да су посљедњих неколико година француске и њемачке власти почеле указивати на проблем кријумчарења илегалног оружја са Балкана у те земље.

“Након тога предузете су одређене акције, усвојен је прошле године Акциони план ЕУ за спречавање кријумчарења оружја и убојитих средстава и подршку земљама у региону да се боре против илегалног наоружања. Јасно су дефинисали све активности и све мјере које морају провести све државе у региону”, каже Хаџовић и додаје да наша јавност има и те како интерес да се овај проблем ријеши, посебно кад имамо у виду да се скоро свакодневно дешавају оружане пљачке бензинских пумпи, продавница, кладионица...

“Између осталог, имали сте недавно случај Едина Гачића. Све су то проблеми који указују на то да се нешто мора предузети”, закључује Хаџовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана