Trampu 16 tužbi zbog vanrednog stanja

Agencije
Trampu 16 tužbi zbog vanrednog stanja

Vašington - Kalifornija predvodi 16 američkih saveznih država koje su tužile administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa zbog odluke da proglasi vanredno stanje kako bi obezbijedila sredstva za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tužbu je Okružnom sudu u sjevernom dijelu Kalifornije podnio tamošnji državni tužilac Ksavijer Besera, koji je u saopštenju naveo da se odlukom Trampove administracije krši Ustav SAD.

Tužbi su se priključili državni tužioci Kolorada, Konektikata, Delavera, Havaja, Ilinoisa, Mejna, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nevade, Nju Džersija, Nju Meksika, Njujorka, Oregona i Virdžinije.

Kalifornija je u više navrata tužila Trampa, a Besera je podnio najmanje 45 tužbi protiv njegove administracije.

Najnovija tužba dolazi samo nekoliko dana nakon što se Tramp u petak pozvao na vanredna ovlašćenja, pošto je Kongres prethodno odbio da ispuni njegov zahtjev za isplatu 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je bio njegovo predizborno obećanje tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, prenosi Rojters.

- Danas, na Dan predsjednika, tužimo predsjednika Trampa pred sudom kako bi obustavio svoju zloupotrebu predsjedničkih ovlašćenja. Tužimo predsjednika Trampa kako bismo ga spriječili da samostalno opljačka sredstva poreskih obveznika koja je Kongres zakonito izdvojio za narod naše zemlje. Za većinu nas, kabinet predsjednika nije mjesto za pozorište -  dodao je državni tužilac iz redova demokrata Besera.

Tri zemljoposjednika iz Teksasa i jedna ekološka grupa su u petak podnijeli prvu prijavu protiv najnovije odluke Trampa, navodeći da ona predstavlja kršenje Ustava i da ugrožava njihova imovinska prava.

Britanska agencija ocjenjuje da bi pravni sporovi mogli da uspore Trampove napore za izgradnju zida, koji je, kako tvrdi, neophodan radi provjere ilegalne imigracije i trgovine drogom.

Pokušaj smjene

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je bivšeg direktora FBI-ja Endrua Mekejba i zamjenika ministra pravde Roda Rozenstina da su namjeravali da ga smijene. Tramp je rekao da su oni “po svemu sudeći planirali veoma ilegalno djelo” prilikom razgovora o ustavnim načinima da ga uklone sa vlasti 2017. godine.

Taj razgovor, o kome su mediji prvi put izvijestili u septembru, potvrdio je Endru Mekejb, vršilac dužnosti direktora FBI-ja poslije smjene Džejmsa Komija u maju 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana