Трампове ракете збунила руска Красуха

novosti.rs
Трампове ракете збунила руска Красуха

Москва - Као доказ да у Вашингтону не говоре истину када тврде да су све њихове крстареће ракете прошле суботе погодиле циљеве у Сирији и да није било оборених, Асадова војска је предала својим савезницима Русима два неексплодирана противничка пројектила.

Како пишу "Вечерње новости", они су пребачени у Москву и наводно су у прилично добром стању. Вијест је интересантна тим више што се у Москви међу експертима и генералима говори како су један број америчких, британских и француских ракета дезоријентисала "средства радиоелектронске борбе"!

Наиме, у Сирији су коришћени комплекси радиоелектронске борбе "Красуха" које прави фабрика у Брјањску за које Руси тврде да су прилично ефикасни. "Красуха" може да омета рад радара на модерним авионима, затим да дезоријентише навођене високопрецизне ракете али и да блокира рад беспилотних летјелица.

Московска "Независимаја газета" разговарала је са експертом који је дуго био официр совјетских а затим и руских ПВО јединица, који категорички тврди да је увјерен да су у Сирији коришћена и средства радиоелектронске борбе.

Разумљиво је што Министарство одбране не жели да саопштава о активности својих јединица које се баве оваквим начином ратовања. Али послије два дана од ракетирања Сирије начелник јединица Радиоелектронске борбе Оружаних снага Русије генерал-лајтнант Јуриј Ласточкин дао је интервју листу "Краснаја звезда" у којем је рекао да је у посљедњих пет година у тој области дјеловања руска армија достигла завидне резултате.

"Без савремених средстава радиоелектонске борбе не може се добити предност над противником”, објаснио је генерал Ласточкин.

Наравно да су Руси у суботу искористили прилику да виде како дјелују њихови сисетеми радиоелектронске борбе у ратним условима кад небом лете вођене америчке крстареће ракете. Задатак тих руских јединица је да направе сметње у навигацији високопрецизног оружја и на тај начин да смање вјероватност да оне погоде циљ.

На једном од прошлогодишњих колегијума Министарства одбране Русије начелник Генералштаба Валериј Герасимов је казао да системи радиоелектронске борбе "Красуха" може да заштити војску и важне објекте. Комплекси РЕБ-а новог поколења "Красуха-4" били су на вријеме пребачени у Сирију.

И прошле године се писало да удар 59 ракета на сиријски аеродром "Шајрат" није био ефикасан јер су сметње у лету навођених ракета правиле "Красухе".

Ове недјеље у Сибиру су одржане вјежбе радиоелектронске борбе при ракетном нападу сличном оном у Сирији. Брањени су објекти системима "Красуха-2" и "Красуха-4". Руски министар одбране Сергеј Шојгу је у фербуару на специјалном савјетовању о радиоелектронској борби казао да су у Русији разрадили 19 нових система за ту врсту борбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана