Tramp zaprijetio zatvaranjem granice SAD s Meksikom

Agencije
Tramp zaprijetio zatvaranjem granice SAD s Meksikom

Vašington - Predsjednik SAD Donald Tramp prijeti da će zatvoriti američku granicu s Meksikom ako se utvrdi da je susjedna zemlja izgubila “kontrolu” sa svoje strane granice.

Tramp je govorio o situaciji s migrantima iz centralne Amerike koji su stigli do Tihuane, u Meksiku, posle putovanja u karavanu s namerom da dođu u SAD.

Tramp je rekao da je tamo “vrlo loša situacija” i ukoliko SAD utvrde da se ne može kontrolisati onda će “zatvoriti ulazak u zemlju na određeno vrijeme dok ne uspijemo da je stavimo pod kontrolu”. “Cijelu granicu”, dodao je on.

“Ako dođemo do toga da se izgubi kontrola ili bude nasilja mi ćemo privremeno zatvoriti ulazak u zemlju dok situacija ne bude ponovo pod kontrolom”, rekao je Tramp novinarima u svom klubu, Mar-a-Largo na Floridi gdje će provesti Dan zahvalnosti, praznik SAD.

On je precizirao da misli da zatvori cijelu granicu, i dodao da “Meksiko više neće moći da prodaje svoje automobile SAD-u”.

Američki predsjednik je poslao hijade vojnika na južnu granicu s Meksikom kada se tu povećao broj migranata.

Tramp je rekao da je dao američkim vojnicima na granici odobrenje da upotrebe ubojitu silu protiv migranta “ako budu morali”.

“Nadam se da neće morati” rekao je Tramp novinarima ali je dodao da nema izbora zato što se ovde radi o “grubim ljudima”.

Tramp je ranije izdao ukaz da se automatski odbijaju zahtjevi za azil osobama koje su ilegalno prešle granicu. Međutim, sudovi su blokirali tu mjeru, što je Tramp oštro kritikovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana