Трамп вратио првог затвореника из Гвантанама

Срна
Трамп вратио првог затвореника из Гвантанама

Вашингтон - Саудијски затвореник из Гвантанама враћен је у своју земљу по одлуци Пентагона, што је први овакав потез под администрацијом америчког предсједника Доналда Трампа.

Дуго очекиваним трансфером Ахмеда Хазе ел Дарбија, који се изјаснио као крив за помогање у планирању напада на француски нафтни танкер, број затвореника у америчкој бази у Гвантанаму, на Куби, смањен је на 40.


Пентагон је истовремено објавио да је министар одбране Џим Матис послао Бијелој кући допис у којем каже да би Гвантанамо могао да почне да прима нове притворенике, пренио је АФП.

Дарби је признао кривицу у фебруару 2014. године. У нападу на брод "МВ Лимбург" погинуо је један бугарски морнар, а дванаест морнара је повријеђено. Тада је настала велика нафтна мрља у Аденском заливу.

Саудијац је осуђен на 13 година затвора, а казна му се рачуна од датума када је признао кривицу.

Према постигнутом договору, послије додатне четири године проводене у Гвантанаму, он може да одслужи остатак казне у луксузном рехабилитационом центру у Ријаду, главном граду Саудијске Арабије, гдје бивши екстремисти добијају савјете и пролазе процес идеолошког "чишћења".

Безбједносни портпарол рекао је саудијској државној новинској агенцији СПА да је Дарби стигао у краљевину синоћ.

Његова породица обавијештена је о повратку и уређено је да се они састану, рекао је портпарол и потврдио да ће Дарби проћи "програм рехабилитације".

Гвантанамо није примао нове притворенике од 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана