Трамп спрема нове царине на кинеску робу?

Б92
Трамп спрема нове царине на кинеску робу?

ВАШИНГТОН - Администрација америчког предсједника Доналда Трампа планира да у наредним данима објави нове царине на кинеску робу у вриједности од чак 200 милијарди долара.

То наводи “Wall Street Journal”, позивајући се на изворе блиске овом питању.

Тиме ће, оцјењују исти извори, САД додатно притиснути Пекинг уочи разговора на високом нивоу између двије стране који су планирани касније овог мјесеца. 

Трампова одлука, која треба да ступи на снагу у року од неколико недјеља, има за сврху да Сједињеним Америчким Државама да већу моћ у преговорима с Кином о тврдњама да Пекинг присиљава америчке компаније да кинеске партнере упознају са вриједном технологијом како би, заузврат, могле да послују у тој земљи, наводи “WSJ”. 

Било какво увођење нових царина могло би да доведе до даљег погоршања трговинских тензија између САД и Кине, оцењује “ЦНН”.

Трампова администрација је већ увела царине од 25 одсто на кинеску робу у вриједности од 50 милијарди долара, а Трамп је рекао да је то неопходно како би се Пекинг казнио за, како је навео, неправедну трговинску праксу и крађу интелектуалне својине. 

Кина, која је оптужила САД за трговинско застрашивање, упозорила је да ће поново узвратити царинама на још 60 милијарди долара робе увезене из САД, укључујући месо, кафу, намјештај и ауто-дијелове, напомиње “ЦНН”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана