Трамп поручио Турској: Ништа нећемо платити за свештеника

Танјуг
Трамп поручио Турској: Ништа нећемо платити за свештеника

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп поручио је да САД “ништа неће платити” Турској за ослобађање америчког свештеника Ендрјуа Брансона.

Трамп је Брансона назвао “великим патриотским таоцем”.

“Ништа нећемо платити за ослобађање недужног човјека...”, навео је Трамп на Твитеру, пренио је Ројтерс.

Бијела кућа је синоћ позвала Турску да ослободи Брансона како би се смириле дипломатске и економске тензије између двије државе.

Званичник администрације америчког предсједника изјавио је да је његов савјетник за националну безбјеност Џон Болтон разговарао у понедјељак са турским амбасадором у САД и рекао му да ослободи Брансона, преноси АП. Како је навео, Бијела кућа је сматрала да је постигла договор у јулу да се Брансон ослободи, а умјесто тога Брансон је пребачен у кућни притвор.

Како је навео, Турска је пропустила велику шансу да оконча тензије у вези Брансоновог хапшења које су узроковале да САД уведе економске санкције Турској.

Турска лира јутрос је пала на 5,86 лира за долар са претходних 5,8150 лира за долар, јер инвеститори анализирају ново упозорење САД према којем би Турска могла да очекује додатне економске санкције, ако не ослободи америчког свештеника Ендруа Брансона.

Лира је ослабила за 35 одсто према долару ове године, што је у највећој мјери посљедица погоршања односа измедју двије НАТО савезнице због хапшења Брансона у Турској, као и забринутости у погледу утицаја турског предсједника Реџепа Тајипа Ердоана на националну монетарну политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана