Tramp najavio sastanak sa Kim Džong Unom, niko ne zna da li se šalio

Agencija
Tramp najavio sastanak sa Kim Džong Unom, niko ne zna da li se šalio

Vašington - Usred šaljivog monologa na tradicionalnoj novinarskoj večeri u Vašingtonu američki predsjednik Donald Tramp sugerisao je da će se delegacija SAD sresti sa Sjevernom Korejom, ali je Pjongjangu rekao da se prvo mora denuklearizovati.

"Sada razgovaramo i oni su, usput rečeno, nazvali prije par dana. Kažu da biželjeli razgovarati. A ja sam rekao: "I mi bismo ali prvo morate 'škartirati' nuklearno oružje, morate 'škartirati' nuklearno oružje", rekao je Tramp zvanicama godišnje večere u klubu Gridiron.

"Srešćemo se se i vidjeti hoće li se nešto pozitivno dogoditi", dodao je američki predsjednik.

Britanska agencija Reuters napominje da je nejasno da li se radilo o šali ili predstoje formalni američko-sjevernokorejski razgovori.

"Neću isključiti direktne razgovore s Kim Džong Unom. Naprosto neću", rekao je Tramp.

Američki predsjednik našalio se i na vlasti račun.

"A što se tiče rizika kontakta s luđakom to je njegov problem, a ne moj", kazao je Tramp. 

Šala ili veliki preokret?

Ukoliko bi se takav susret ostvario to bi bio prvi kontakt Trampove administracije i Pjongjanga koji su u sporu zbog sjevernokorejskog programa razvoja nuklearnog oružja koje može dosegnuti američko kopno, napominje britanska agencija.

Tramp je održao 30-minutni govor na prvoj novinarskoj večeri kojoj je prisustvovao od preuzimanja dužnosti američkog predsjednika prije 13 mjeseci.

Članovi Gridirom kluba, u skladu s tradicijom koja je započela 1885. godine, za tu večeru stavljaju perike i kostime parodirajući predsjednika i vašingtonsku političku elitu.

Tradicionalno predsjednik na toj večeri održi šaljivi govor i ne objavljuje nikakve nove političke odluke.

Tramp je, prema zvanicima, izazvao svojim govorom mnogo smijeha i šalio se na račun članova vlastite administracije uključujući ministra finansija i pravosuđa kao i vlastitog zeta koji su svi bili prisutni večeri u hotelu Vašington.

Našalio se i na račun učestalih odlazaka funkcionera iz Bijele kuće u prvoj godini njegovog mandata rekavši da obožava takav promet i haos jer je "uzbudljiv i osvježava" i donosi nova razmišljanja.

Pripadnici medija, koje inače redovno optužuje za širenje lažnih vijesti, toplo su ga dočekali na 133. večeri Gridiron kluba, prenose američki mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana