Трамп бијесан на Њемачку: Дајете Русији милијарде, а очекујете заштиту САД чекујете заштиту САД

Спутњик
Трамп бијесан на Њемачку: Дајете Русији милијарде, а очекујете заштиту САД чекујете заштиту САД

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да Њемачка избјегава повећање расхода за одбрану, а при томе наставља да плаћа милијарде долара Русији која је, по његовим ријечима, “потенцијални противник” за НАТО.

“Њемачка плаћа Русији милијарде долара за енергетске ресурсе. И тако, они плаћају Русији милијарде, ми треба да штитимо Њемачку, а Њемачка избјегава плаћање”, рекао је Трамп у интервјуу телевизијском каналу “Фокс Бизнис”.

Трамп је подвукао да “не назива Русију противником, већ потенцијалним противником”.

“Њемачка даје новац потенцијалном противнику од кога ми морамо да је штитимо”, рекао је Трамп.

Земље чланице алијансе су се раније обавезале да ће повећати расходе за одбрану на 2 одсто БДП-а. Главни дио буџета НАТО чине уплате САД и Трамп је више пута критиковао савезнике због тога. Предсједник САД је посебно и веома често указивао на недовољни допринос Њемачке.

 По његовим иј, немачки расходи за одбрану чине “само” један одсто од БДП-а, и Нијемци би “морали да плаћају много више”.

Русија у посљедњих неколико година указује на активности НАТО без преседана крај њених западних граница. НАТО шири своје иницијативе и назива их “одвраћањем од руске агресије”. Москва је више пута изражавала забринутост због повећања снага алијансе у Европи. Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је раније да Русија не представља претњу никоме, али и да она неће занемарити радње које су потенцијално опасне за њене интересе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана