Tramp: Evropa da primi borce Islamske države

Srna
Tramp: Evropa da primi borce Islamske države

Vašington - Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da evropske države moraju preuzeti više stotina boraca “Islamske države” zarobljenih u Siriji.

Tramp je u decembru objavio da Amerika povlači oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije koji su pomagali lokalnim snagama u borbi protiv “Islamske države”.

“SAD traže od Velike Britanije, Francuske, Njemačke i drugih evropskih država da preuzmu više od 800 džihadista iz žIslamske državež zarobljenih u Siriji i da im sude”, naveo je Tramp u poruci objavljenoj na društvenoj mreži “Tviter”.

Prema njegovim riječima, “kalifat” je spreman za pad i alternative nisu dobre ako bi džihadisti morali da budu oslobođeni.

Analitičari navode da postoji rizik da opozicione snage neće moći da kontrolišu “strane terorističke borce”, nakon što Bijela kuća objavi povlačenje američkih snaga.

U protekle dvije sedmice Trampova administracija vrši pritisak na saveznike da preuzmu svoje državljane koji su zarobljeni i borili su se na strani džihadista.

Nekoliko država, uključujući Francusku, izabralo je opciju da džihadisti ostanu u zatvoru kod Sirijskih demokratskih snaga.

“Učinili smo mnogo i potrošili mnogo novca. Sada je vrijeme da se drugi uključe i obave posao. Povlačimo se nakon potpune pobjede nad kalifatom”, dodao je Tramp.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana