Тестирали отровне гасове на људима

Агенција
Тестирали отровне гасове на људима

Берлин - Њемачки произвођачи аутомобила спонзорисали су научне експерименте о утицају азот-диоксида на људе, користећи при томе младе особе које су више часова удисале различите дозе овог токсичног гаса.

Истраживања је спровела иста организација која је спонзорисала и експеримент са мајмунима, који су били присиљени да удишу отровне издувне гасове из загађујућих "Фолксвагенових" дизел-мотора, наводи "Штутгартер цајтунг".

Наручилац ових анализа је Европска истраживачка група за животну средину и здравље у транспортном сектору.

Организацију испитивања финансирали су њемачки произвођачи аутомобила "Фолксваген", "Дајмлер" и БМВ, наводе медији.

Сврха и резултат истраживања нису познати, али сазнања о експериментима на људима појавила су се у исто вријеме када и разматрања о забрани саобраћаја за возила на токсична дизел-горива у градским центрима.

Свему томе узрок је откриће из 2015. године о томе да је "Фолксваген" манипулисао емисијама штетних гасова из својих дизел-модела.

У "Дајмлеру" тврде да немају ништа са тим анализама и осуђују експерименте.

- Запрепашћени смо размјерима истраживања и њиховим спровођењем. Најоштрије осуђујемо експерименте. Иако "Дајмлер" није имао утицаја на план испитивања, покренули смо опсежну истрагу о томе - пише у саопштењу.

"Њујорк тајмс" објавио је недавно да је научно истраживање на мајмунима спроведено 2014. године. Према писању листа, Свјетска здравствена организација констатовала је да су гасови из моторних горива канцерогени.

Никакав експеримент над животињама или људима се не може извести у Њемачкој а да то не одобри комитет за етику, у овом случају Универзитетска болница Ахен. То је и био случај и експеримент је извео болнички љекар професор Томас Краус. Током 2013 године група од 25 младих људи је била изложена азотном диоксиду у трајању од три сата.

- Експерименти нису имали икакав негативни ефеката на волонтере - рекао је професор Краус за њемачке медије додајући да су тестови спроведени да би се утврдио утицај загађивача у радном окружењу. Професионални возачи и људи који живе или раде у близини прометних путева су нарочито подложни тешком загађењу које узрокују азотни оксиди.

Министар

Њемачки министар за околину Барбара Хендрикс додавши да је ужаснута сазнањима о експериментима

-  Оно што до сада знамо је заиста одвратно. Чињеница да је укупна индустрија покушала сакрити ове смјеле и сумњиве методе чини укупну ситуацију још више монструозном - рекла је Хендрикс.

Од 2010. године у Европској унији је уведено правило да степен загађења  не може превазићи годишњи просјек од 40 микрограма азот-диоксида по кубном метру ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана