Teroristi putničkim avionima sijali smrt

Priredio Boris Đurić
Teroristi putničkim avionima sijali smrt

Njujork - Najkrvaviji teroristički napad u istoriji Sjedinjenih Američkih Država desio se prije ravno 17 godina, kada su islamski militanti “Al-Kaide” oteli četiri aviona i zabili se u Kule bliznakinje Svjetskog trgovačkog centra (STO) u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Kobnog 11. septembra 2001. i danas se sjeća gotovo cijeli svijet, a u Njujorku će biti odata počast za 2.996 žrtava.

Mnogima se vraćaju i apokaliptične slike. Avion na letu 11, koji je poletio iz Bostona, zabio se u 8.46 minuta u sjeverni toranj trgovačkog centra. Samo 17 minuta kasnije u sestru bliznakinju zabio se avion na letu 175, koji je takođe poletio iz Bostona. 

Napade na oblakoder STO preživio je Džo Ditmar. On je bio na 105. spratu Južnog tornja na poslovnom sastanku kada je jedan od aviona udario u Sjeverni toranj. Nerado priča o tragediji.

- Mogao sam vidjeti velike crne rupe na susjednom tornju i gusti dim kako izlazi iz tih rupa. Iz zgrade je izbila vatra  najcrvenija koju sam do tada vidio u životu - ispričao je Ditmar.

Prisjeća se da je odmah zatim krenuo stepenicama ka dnu zgrade. Kada je došao do 72. sprata avion je udario u toranj u kojem se on nalazio.

- Neki od kolega koji su bili sa mnom na sastanku  pokušali su sići ekspresnim liftom, ali nisu uspjeli. Svi su poginuli. Mene su Bog i sreća sačuvali. Zaista ne bih da ulazim u detalje tog košmara - kazao je Ditmar.

Jedan poslovni čovjek krenuo je na intervju za posao u STO, ali je u zadnjem trenutku skrenuo u prodavnicu odjeće “Bruks braders”, smještenu u blizini tornjeva jer mu se nije svidjela kravata koju je nosio.

Prodavač Antonio de Hezus se sjeća da se pomenuti kupac nećkao koju kravatu da uzme, da bi zatim izabrao jednu i izašao iz radnje. Ubrzo su se zatim čule eksplozija i jaka tutnjava i bio je to momenat udara prvog aviona. 

- Taj srećnik se nekoliko mjeseci kasnije vratio u radnju i zahvalio mi što sam mu nudio brojne kravate, zbog čega je kasnio u centar, što mu je i spaslo život - kaže De Hezus. 

U napadu na zgradu Pentagona u Vašingtonu poginulo je 189 ljudi. Najgori teroristički napad u SAD odnio je 2.996 žrtava i direktno je doveo do toga da tadašnji predsjednik Džordž Buš započne “rat protiv terora”, čije se posljedice i danas osjećaju.

SAD su dugo tragale za Osamom bin Ladenom, koji je bio inspirator i naredbodavac terorističkih napada. On je pronađen u Pakistanu i surovo likvidiran.

Odšteta

Iranu je naloženo da plati šest milijardi dolara odštete porodicama žrtava terorističkog napada na Njujork, koji se dogodio 11. septembra 2001. godine. Savezni sud je navodno našao dokaze da je Iran pružio materijalnu pomoć terorističkoj organizaciji “Al-Kaida” u tom činu.

Sud je naložio da Iran plati odštetu, i to na sljedeći način: 8,5 miliona dolara za svakog roditelja, 12,5 miliona za svakog supružnika, 8,5 miliona po djetetu i 4,5 miliona za braću i sestre.

Četvrti avion

Avion na letu 93, poletio sa 37 putnika, uključujući četiri kidnapera, kao i sedam članova posade čiji je cilj bio zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu, jedini nije pogodio metu. On je pao na polje u Pensilvaniji i niko nije preživio.

Teroristi su preuzeli kontrolu nad avionom. Kazali su putnicima da se u avionu nalazi bomba i da se vraćaju na aerodrom. Posada i putnici su pokušali da preotmu avion od terorista, ali nakon što su počeli borbu avion je krenuo u poniranje, da bi se zatim zabio u tlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana