Тереза Меј под притиском да поднесе оставку

Агенције
Тереза Меј под притиском да поднесе оставку

Лондон - Британска премијерка Тереза Меј суочена је с повећаним притиском своје странке да поднесе оставку или да одреди датум за оставку, у циљу осигуравања подршке за свој план Бреџита.

 

 

Британски медији преносе у недјељу како високи званичници Конзервативне странке позивају Меј да призна своју ослабљену политичку позицију и поднесе оставку.

Из Даунинг Стрита нема наговјештаја да је оставка близу, јавља АП.

Неки британски медији преносе да су се министри у британској Влади отворено побунили против премијерке Меј и траже њено смјењивање, а преговоре о Бреџиту завршио би привремени премијер.

Тако Телеграпх пише да министри желе тиме спасити Бреџит и спријечити да парламент преузме контролу над овим процесом, преноси Тањуг.

Према наводима Сундеџ Тимеса, најмање шест министара жели да њен замјеник Дејвид Лидингтон преузме мјесто предсједника Владе до избора.

Лист наводи да ће се министри суочити с премијерком у понедјељак на сједници Владе те да ће запријетити масовном оставком уколико се она не повуче, преноси Блоомберг.

Осим Лидингтона, подршку чланова кабинета имају и актуални шеф дипломатије Џереми Хант, како наводе британски медији, те министар екологије Мајкл Гоув.

Британског министра финансија Филипа Хемонда Скџ је упитао о наводима према којима дио министара у влади планира смијенити Меј.

“Не. Мислим да се не ради о томе. Промјена премијера нам не би помогла. Говорити о промјени играча на палуби, искрено, угађање је самоме себи у овом тренутку”, одговорио је Хемонд, преноси Ал Јазеера Балканс.

Такође је рекао како су нетачни наводи да жели да премијеркин де фацто замјеник Дејвид Ливингтон постане прелазни премијер.

“Реалистичан сам, можда нећемо успјети придобити већину за премијеркин споразум те ће у том случају парламент морати одлучити не само против чега је, него за што се залаже”, рекао је Хемонд.

Казао је како Велика Британија мора пронаћи начин за уређено напуштање Европске уније, а не покушавати смијенити премијерку Терезу Меј.

Упитан о другим могућностима у вези Бреџзита, Хемонд је одговорио како није сигуран да постоји већина у парламенту за расписивање другог референдума, али да је то кохерентан приједлог.

“Јасно је да ће у идућих неколико дана Представнички дом имати прилику, ако не усвоје премијеркин споразум, да пробају скупити већину за други приједлог”, поручио је министар финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана