Tabarnija bi da se otcijepi od Katalonije

Agencije
Tabarnija bi da se otcijepi od Katalonije

Brisel - Kriza u Kataloniji je i dalje u potpunom zastoju, a sad je u prvi plan izbila i naizgled političko-humoristička, ali nimalo zanemarljiva zamisao.

Postoji zahtjev da se od Katalonije otcijepi Tabarnija, zamašna teritorija s Barselonom u centru, gdje je ogroman broj građana glasao za ostanak u Španiji.

Tema je dobila publicitet u evropskim medijima, uključujući televizijsku mrežu Juronjuz.

Uspaljene strasti u vezi sa otcjepljenjem donekle su se smirile, a već su krenule političke igre oko mogućeg rješenja za vladu, koju bi imali separatisti, čije su partije dobile najveći broj poslanika na izborima 21. decembra, ali čiji premijer ne izgleda da bi obavezno bio u Belgiju odbjegli lider Karles Pudždemon. Čelno mjesto u budućem katalonskom parlamentu zahtijeva stranka Građani harizmatičnog advokata Ines Arimadas koja je dobila najveći broj glasova i koja se zalaže za veću autonomiju, ali uz ostanak Katalonije u Španiji i Evropskoj uniji. Najprije viđena kao dovitljiv satirični protivudarac separatistima, zamisao o odvajanju Tabarnije - kompaktne teritorije unutar Katalonije sa centrom Barselonom, gdje su građani ubjedljivom većinom glasali za ostanak u Španiji - sad je zapalila i društvene mreže i medije u samoj Kataloniji i cijeloj Španiji.

Razmjena poruka, komentari i opipljivi prijedlozi za otcjepljenje Tabarnije od Katalonije i ostanak u Španiji, poprimili su takve razmjere da je i Španska kraljevska akademija uslišila molbu da se izjasni u vezi sa nazivom i pridjevom ove oblasti unutar Katalonije koju već određuju kao spoj "Gornje Tabarnije" i "Donje Tabarnije". Riječ je o zamašnoj teritoriji koja objedinjava oblast Barselone i Taragone i u suštini pokazuje da je stanovništvo Barselone i većine većih gradova u Kataloniji odbojno prema planu separatista. Ideja traži da bude uvažena i volja velikog broja Katalonaca koji budućnost svoje pokrajine ne vide politički, ekonomski i kulturno izvan Španije i EU. Sad pristalice Tabarnije daju mašti na volju pa pored nabrajanja kulturnih, ekonomskih, socijalnih, političkih razloga, već navode da Tabarnija ima i poseban identitet, uključujući zastavu, himnu, pa i dres fudbalske reprezentacije, bijelu majicu sa znakom Sant Žordija, inače sveca zaštitnika Barselone.

Društvene mreže

Niz organizovanih grupa na društvenim mrežama vrlo maštovito parodira izjave i poruke glavnog pobornika nezavisnosti Katalonije Karlesa Pudždemona, posebno preuzimajući ključna gesla separatista, ali sad sa sadržajem koji je obrnut - za autonomiju i ostanak u Španiji. Tabarnija kao metafora velike podjele unutar građana Katalonije je u petak odslikana i u naslovu komentara u uglednom katalonskom dnevniku "Periodiko" koji glasi "Ogledalo Tabarnije" i predočava da to "podrugljivo razgolićuje protivrječnosti u argumentima pristalica nezavisnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana