Свијет у 2017. години

Глас Српске
Свијет у 2017. години

Свијет у 2017. години обиљежиле су сталне пријетње нуклеарним ратом, терористички напади, сексуални скандали и бројни други догађаји који јој неће дати печат године за памћење.

Сјеверна Кореја ракетним пробама и САД које су је највише осуђивале и пријетиле јој због тога држали су тензију свих 365 дана и били константна пријетња нуклеарном рату.

Током минуле године десили су се бројни терористички напади широм свијета, међу којима се први догодио већ у новогодишњој ноћи у Истанбулу, гдје је наоружани нападач убио 39 људи у ноћном клубу. Потом су услиједила крвопролића на концерту Аријане Гранде у Енглеској, на чувеном шеталишту Ла Рамбла у Барселони и на бициклистичкој стази у Њујорку. У Сомалији је камион бомба усмртио 500 људи, а у нападу на џамију у Египту убијено је више од 300 људи. Сви ови крвави напади у вези су са терористичком Исламском државом. Џихадисти те организације током великих битака у 2017. уништени су и протјерани из два њена главна упоришта - Мосула у Ираку и Раке у Сирији, при чему су порази оставили ту екстремистичку организацију скоро без територије.

Крвави печат на ову годину ставила су масовна убиства у Лас Вегасу, гдје је 64-годишњи покераш Стивен Педок, набавивши читав арсенал оружја, покосио мецима с прозора хотела 58 људи, а на стотине ранио, док су присуствовали концерту на отвореном.

Крајем љета почело је егзодус и страдање више од 800.000 Рохиња муслимана из Мјанмара. Каталонија је 1. октобра прогласила независност, али је шпанска централна влада блокирала сецесију.

И природне катастрофе обиљежиле су 2017. Бијесни урагани "Харви", "Ирма" и "Марија", за свега четири седмице опустошили су дијелове Тексаса, Флориде, Порторика и других карипских острва, усмртивши стотине људи и нанијевши штету од више стотина милијарди долара. Калифорнију је похарао незапамћен пожар. Погранична подручја Ирака и Ирана погодио је снажан земљотрес, који је однио неколико стотина живота.

Тачку на 2017. ставио је амерички предсједник Доналд Трамп признавши крајем године Јерусалим за главни град Израела, гдје ће бити пресељена Амбасада САД. Тај потез наишао је на бројне осуде и протесте углавном исламских, али и других земаља свијета па је као резултат свих дешавања у вези са светима градом био и амерички вето у Савјету безбједности.

***********

Талас оптужби за сексуално узнемиравање засуо је холивудске моћнике, политичаре, медијске иконе и многе друге у САД.

************

Послије 40 година са политичке сцене у новембру је сишао до тада неприкосновени суверен Зимбабвеа Роберт Мугабе.

************

Русија је завршила своју ратну мисију у Сирији.

************

Велика Британија активирала поглавље 50 и покренула "брегзит"

************

САД бациле МОАБ, највећу ненуклеарну бомбу у историји

************

Сонда "Касини Хајџинс" завршила своју мисију ударивши у Сатурн. То је прва људски направљена машина која је ушла у атмосферу овог гиганта.

************

Сага о (не)зависности Каталоније биће настављена и наредне године

************

Предсједник САД Доналд Трам инаугурисан 21. јануара

************

Око милион људи у Јемену заражено колером

************

Предсједник Сјеверне Кореје Ким Јонг Ун надгледао је 3. септембра највећи нуклеарни тест

************

Амерички предсједник признао Јерусалим за главни град Израела, што је довело до демонстрација, а то је одбацила Генерална скупштина УН

************

Велика Британија скинула санкције и почела да увози гас од Русије због могуће несташице енергента током зиме

************

Поплаве обиљежиле крај године на Филипинима

************

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана