Шта су обавијештајне службе знале о сајбер нападу?

Танјуг
Шта су обавијештајне службе знале о сајбер нападу?

Њемачке социјалдемократе захтијевају од министра унутрашњих послова Хорста Зехофера да брзо сазна шта су њемачке обавијештајне службе знале о великом сајбер нападу

У сајбер нападу су објављени подаци високих званичника земље.

"Владе би требало да брзо расвијетле које (обавијештајне) агенције су нешто знале, када и на који начин су се понијеле према томе. Ово би требало да буде приоритет Хорсту Зехоферу. Ради се о заштити наше демократије", рекао је генерални секретар СПД Ларс Клингбејл странке која је коалициони партнер канцеларке Ангеле Меркел, преноси Ројтерс.

Зехофер је изјавио за "Зидојче цајтунг" да је он сазнао за напад у петак, када се он догодио, али да ће подијелити сва сазнања са јавношћу када их буде имао, што очекује да ће бити најкасније средином ове недјеље.

Под лупом, на ванредном састанку парламентарног комитета, наћи ће се лидер Зелених у парламенту Антон Хофрајтер, изјавио је предсједник агенције за одбрану против сајбер напада Арне Шоненбом.

Из агенције је у суботу саопштено да нису могли да повежу појединачне случајеве из прошле године са нападом који се догодио.

Стотине њемачких политичара, укључујући канцеларку Ангелу Меркел у центру су хакерског напада и њихови лични подаци украдени су и објављени на интернету.

Контакти, приватни разговори и финансијски извјештаји објављени су на Твитеру и припадају политичарима свих политичких странака осим крајње десничарског АФД-а, а процурили су и подаци славних новинара.

За сада није јасно ко стоји иза напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана