Шта се заиста крије иза Путиновог букета за Меркелову

Sputnjik
Шта се заиста крије иза Путиновог букета за Меркелову

Москва - Чудно је да се у букету који је предсједник Русије Владимир Путин поклонио њемачкој канцеларки Ангели Меркел види нешто више од уобичајеног пристојног понашања које се често користи на састанцима и преговорима, изјавио је за Спутњик замјеник предсједника Удружења руских дипломата Андреј Бакланов.

Раније је њемачки таблоид “Билд” објавио чланак чији аутор сматра да Путинов гест у Сочију представља “одређени сигнал”. Новинар сматра да у озбиљним политичким круговима није уобичајено да се поклања цвијеćе на састанку, веć је уобичајено руковање.

“Бонтон налаже да када се води састанак са женом, индивидуално или када она долази у оквиру делегације, она добија цвијеćе приликом посјете. То је толико елементарни захтјев да се, по правилу, нигдје посебно не наглашава и фотографије се не објављују. Подразумијева да је то дио опште прихваćеног бонтона и то је толико уобичајено да се о томе ни не расправља. Због тога се стиче илузија да се ово ријетко дешава. Не, ово се дешава прилично често”, нагласио је Бакланов који је у периоду 2000—2005. године био амбасадор Русије у Саудијској Арабији.

Према ријечима дипломате, овакав чланак је доказ “некомпетентности” новинара и “повеćаног степена револта”.

“Ово је непознавање основе дипломатског бонтона. То је некомпетентан чланак који још једном свједочи о томе с ким имамо посла. Прије двадесет година такав чланак не би дозволио ниједан уредник”, нагласио је Бакланов.

Путин се у петак састао са Меркеловом у Сочију. Руски предсједник је изјавио да је разговор био значајан и правовремен. Њемачка канцеларка је рекла да је одржавање добрих односа са Русијом дио стратешких интереса Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана