Šta Amerika radi u Siriji?

Agencija
Šta Amerika radi u Siriji?

Profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks zamolio je američkog predsjednika Donalda Trampa da "pobjegne iz Sirije".

On je to izjavio za mrežu MSNBC, komentarišući napad SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, poslije navodnog hemijskog napada.

"Moramo da se vratimo na početak, ovo je američka greška koja je počela prije sedam godina. Sjećam se dana kada je Barak Obama rekao da Bašar el Asad mora da ode. Tada sam upitao kako to misli da uradi i gdje je politički plan za to", naveo je Saks.

On je dodao i da je američki predsjednik za to "angažovao" CIA i Saudijsku Arabiju.

"Rezultat je katastrofa koja je stvorila Islamsku državu i druge džihadističke organizacije, a u sve je uvučena i Rusija. Mi kopamo sve dublje, a treba da izađemo odatle, da ne bacamo rakete, da se ne konfrontiramo sa Rusima. Imamo sedam godina katastrofe pod Obamom i sada nastavak pod Trampom", dodao je Saks.

Prema njegovim riječima, kriza u Siriji je postala "trajno stanje".

"CIA i Pentagon žele da zadrže Iran i Rusiju van Sirije, ali jednostavno nema načina da se to uradi. Napravili smo rat u Siriji, 500.000 ljudi je ubijeno, 10 miliona je raseljeno... I tada sam rekao i sada kažem, nema načina da se Asad sruši, napraviće se haos. Molim Trampa da biježi odatle. To je bio njegov instinkt, to je rekao ranije, ali je ceo establišment, uključujući i medije, govorio da je to neodgovorno. Njegov instinkt da pobjegne odatle je bio dobar. Dosta smo štete napravili za ovih sedam godina", istakao je Saks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana