Шта Америка ради у Сирији?

Шта Америка ради у Сирији? 15.04.2018 19:47 | Агенција

Професор на Универзитету Колумбија Џефри Сакс замолио је америчког предсjедника Доналда Трампа да "побjегне из Сирије".

Он је то изјавио за мрежу МСНБЦ, коментаришући напад САД, Велике Британије и Француске на Сирију, послijе наводног хемијског напада.

"Морамо да се вратимо на почетак, ово је америчка грешка која је почела прије седам година. Сјећам се дана када је Барак Обама рекао да Башар ел Асад мора да оде. Тада сам упитао како то мисли да уради и гдје је политички план за то", навео је Сакс.

Он је додао и да је амерички предсједник за то "ангажовао" ЦИА и Саудијску Арабију.

"Резултат је катастрофа која је створила Исламску државу и друге џихадистичке организације, а у све је увучена и Русија. Ми копамо све дубље, а треба да изађемо одатле, да не бацамо ракете, да се не конфронтирамо са Русима. Имамо седам година катастрофе под Обамом и сада наставак под Трампом", додао је Сакс.

Према његовим ријечима, криза у Сирији је постала "трајно стање".

"ЦИА и Пентагон желе да задрже Иран и Русију ван Сирије, али једноставно нема начина да се то уради. Направили смо рат у Сирији, 500.000 људи је убијено, 10 милиона је расељено... И тада сам рекао и сада кажем, нема начина да се Асад сруши, направиће се хаос. Молим Трампа да бијежи одатле. То је био његов инстинкт, то је рекао раније, али је цео естаблишмент, укључујући и медије, говорио да је то неодговорно. Његов инстинкт да побјегне одатле је био добар. Доста смо штете направили за ових седам година", истакао је Сакс.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица