Шојгу: НАТО противракетни штит је као кишобран са рупама

Срна
Шојгу: НАТО противракетни штит је као кишобран са рупама

Москва - Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је данас да су елементи НАТО система антиракетне одбране постављени у Пољској, Румунији и на Аљасци попут "кишобрана са рупама", објавиле су руске новинске агенције, преноси Ројтерс.

"Испада да антиракетни кишобран има рупе", цитирао је Интерфакс Шојгуове ријечи.

Наводи се да је Шојгу казао да су те рупе постале видљиве након што је руски предсједник Владимир Путин раније данас открио читав низ новог нуклеарног наоружања Русије.

Цитирана је и изјава Шојгуа да земље чланице НАТО покушавају да Русију увуку нову трку у наоружању, али да ће ново нуклеарно оружје помоћи да се такав сценарио избјегне.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас у говору о стању нације да је Русија тестирала читав низ новог стратешког нуклеарног наоружања које противничка страна није у стању да пресретне.

Поменуо је и подводне дронове велике брзине који имају интерконтинетални домет, нову хиперсоничну интерконтиненталну ракету "Авангард" која лети 20 пута брже од звука и "удара попут метеора", још једну ракету руског назива "Сармат" коју на Западу зову "Сатана", систем хиперсоничних ракета "Кинжал", као и ласерско оружје.

Ројтерс оцјењује да је говор који је Путин одржао пред руском елитом у конференцијској сали у центру Москве био један од његових "најборбенијих" говора посљедњих година и да је казао да ће напад на било којег савезника Москве бити виђен као напад на саму Русију и на тај напад ће бити одговорено.

"Наводи се да је Путин казао да Запад "није успио да спријечи напредовање Русије".

"Сада морају да сагледају нову реалност и схвате да нисам блефирао говорећи све ово данас", рекао је Путин.

АП наводи да је руски лидер нагласио да је развој руског новог оружја каквог нема на Западу услиједио као одговор на повлачење САД из хладноратовског споразума о забрани ракетних одбрана и америчке напоре у развоју система ракетне одбране.

Наводи се да је Путин казао да су САД игнорисале жалбе Русије.

"Нико нас није слушао. Сада нас чујте", поручио је руски предсједник.

Наводи се да је Путин рекао да ће ново наоружање помоћи у обезбјеђивању глобалне стабилности и ставити тачку на покушаје слабљења Русије.

На крају Путинове презентације, коју су на великом екрану пратили видео прикази ракета о којима је говорио, руски посланици и друге уважене личности су устале и аплаудирале, а у позадини је интонирана химна Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана