Смртоносни “вулкански” цунами у Индонезији, 168 жртава, 745 повређених

Агенције
Смртоносни “вулкански” цунами у Индонезији, 168 жртава, 745 повређених

Најмање 168 људи је погинуло, а 745 је повријеђено у цунамију на индонежанским острвима Јава и Суматра, саопштили су индонежански званичници, јавља ББЦ.

На стотине објеката урушено је и оштећено у цунамију.

Подводно клизиште највјероватније је изазвано ерупцијом вулкана у суботу, саопштила је агенција за управљање природним катастрофама.

Цунами је погодио плаже око Сундског пролаза, између Јаве и Суматре, пренијела је агенција Ројтерс. Индонежанска агенција за метеорологију и геофизику саопштила је да цунами није покренут никаквим земљотресом, већ највјероватније подморским клизиштима која су се појавила због активности вулкана Анак Кракатау, пренијели су локални медији. Тај вулкан, смјештен у Сундском пролазу, “наслиједник” је вулкана Кракатау, разнетог у катастрофалној ерупцији 1883. године, која је однијела око 120.000 живота. Број страдалих у цунамију који се догодио у суботу у 21.27 чаова по локалном времену могао би да расте пошто спасиоци нису стигли до свих захваћених области, саопштила је индонежанска агенција за управљање природним катастрофама. Најтеже погођена област је регион Пандегланг на острву Јава, који између осталог обухвата национални парк Ујунг Кулон и бројне популарне плаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана