Сјеверна Кореја одобрила новинарима из Сеула да прате рушење нуклеарног полигона

Anadolija
Сјеверна Кореја одобрила новинарима из Сеула да прате рушење нуклеарног полигона

Сеул – Власти Сјеверне Кореје у посљедњи час су дозволиле групи јужнокорејских новинара да присуствују затварању полигона за нуклеарна тестирања у Сјеверној Кореји.

Јуче је група страних новинара авионом из Кине отпутовала у Сјеверну Кореју како би пратили историјски чин затварања нуклеарног полигона Пунгје-ри, а осам јужнокорејских новинара тек јутрос је добило зелено свјетло и директно ће путовати из Сеула.

“Поздрављамо одобравање нашим новинарима да путују у Сјеверну Кореју“, саопштио је портпарол јужнокорејског Министарства за уједињење Баик Тае-хјун.

Власти Сјеверне Кореје раније су најавиле да ће, зависно о временским условима, од сриједе до петка уништити полигон Пунгје-ри на којем је изведено свих шест сјевернокорејских нуклеарних тестова.

У јеку прошломјесечне релаксације односа између двије Кореје на тај догађај су позвани и страни медији, укључујући групу из Сеула. Међутим до обрта ситуације је дошло прошле седмице када је Сјеверна Кореја обуставила дијалог са Сеулом на највишем нивоу због војних вјежби у којима учествују и снаге САД-а, а које Пјонгјанг сматра провокативним.

Званични Сеул и јуче је покушао ступити у контакт с Пјонгјангом и послати новинаре, али захтјев је тек јутрос прихваћен.

Јужнокорејски ресорни министар Чо Мјонг-гјон се нада да посљедњи потези Сјеверне Кореје неће угрозити одржавање састанка између америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна који је најављен за 12. јуни у Сингапуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана