Сирија: Турци гранатама уништили древни храм

Танјуг
Сирија: Турци гранатама уништили древни храм

Дамаск - Турске снаге су гранатирањем сиријског региона Африн, који је под контролом Курда, озбиљно оштетиле тамошњи древни храм Аин Дара.

То су саопштиле сиријска влада и невладина организација Сиријска опсерваторија за људска права.

Ријеч је о храму из Гвозденог доба, са остацима великих изрезбарених блокова од базалта и зидним рељефима. На фотографијама храма које су објављене на интернету види се рупа која јасно подсјећа на кратер од гранате, преноси Ројтерс.

Сиријска служба за старе споменике позвала је на међународни притисак на Турску "како би се спречило да се археолошке и културне локације нађу на нишану", наводе сиријски државни медији.

Сиријска опсерваторија за људска права, са сједиштем у Лондону, саопштила је да је храм Аин Дара био изложен турском гранатирању, те да је оштећен, али да жртава нема.

Турска војска, за сада, није доступна за коментар с тим у вези.

Турска операција против Јединица за заштиту народа (YПГ) сиријских курда у Африну почела је прије недјељу дана, уз јако бомбардовање, али ограничено напредовање турске војске и савезничких сиријских побуњеничких група, наводи британска агенција.

Сиријска влада предсједника Башара ал-Асада осудила је турски напад, али се противи YПГ и курдским тежњама ка аутономији у сјеверним деловима Сирије.

Иначе, сиријски грађански рат, који је почео 2011, довео је до наношења велике штете многим историјским остацима укључујући разарање Палмире и Старог града Алепа, који су сврстани на Унескову листу свјетске баштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана