Сингапур постао свјетска војна сила

Агенција
Сингапур постао свјетска војна сила

Сингапур - Када се спомену земље које имају најјаче војне снаге у свијету, прво се помисли на гиганте попут САД, Русије, Кине и Велике Британије. У Азији обично се помињу Кина, Индонезија, Вијетнам и Тајланд.

Али једна земља која се поноси најбољим ваздухопловним снагама и морнарицом у региону и чија се војска сматра једном од најмоћнијих у свијету, заправо је град-држава са само пет милиона становника - Сингапур.

- Историјски гледано, Сингапур је имао прилично бурне односе са својим непосредним сусједима, односно Индонезијом и Малезијом - рекао је Колин Кох Све Леан, научни сарадник на програму поморске безбједности у школи С. Раџаратнам за међународне студије.

Како је рекао, такви односи су највише били у првим деценијама независности, због чега је Сингапур морао да улаже у своје безбједносне снаге. Међутим, са малом популацијом и готово никаквом територијом за војни тренинг, а камоли борбу, постало је јасно да једини начин на који би Сингапур могао да се осигура, био је тај да постане ван конкуренције у региону кроз врхунску технологију.

Сингапурска ваздухопловна снага посједује 60 америчких авиона Ф-16Ц / Д и 40 Ф-15СГ који су дизајнирани специјално за ваздухопловне снаге у Сингапуру. Они такође имају 20 АХ-64Д хеликоптера "Apache longbow", који спадају у најбоље војне летелице те категорије.

Сингапурска морнарица поседује шест стелт фрегата од класе "Формидејбл", лиценциране верзије француске фрегате класе "Ла Фајет", произведене у Сингапуру, бројне високотехнолошке подморнице како у употреби тако и у развоју, као и пет платформи класе Ендуренс које могу носити 18 тенкова и стотине трупа.

Његова војска је мала у поређењу са неким од регионалних ривала, са само 72.000 активних трупа. Међутим, она има неке од најбољих опрема у употреби, а већина је у потпуности произведена или побољшана од стране домаћих компанија.

Ово укључује главни борбени тенк "леопард 2СГ", возило "бионикс" и "терек" теретно возило. Земља такође има обавезну војну службу и може веома брзо мобилисати своју војску за рат. Али упркос малој величини, Сингапур је успио да постане глобална економска и војна сила.

Буџет за одбрану

Сва врхунска опрема коју посједује Сингапур је веома скупа.

Прошле године магазин "Глобал Финанс" је Сингапур рангирао као четврту најбогатију земљу на свијету, мада се већ деценијама увијек налази у самом врху те листе. Град-држава већ традиционално има велики буџет за одбрану који износи око 3-4 процената БДП, а понекад и пет. Само ове године Сингапур је за војску издвојио чак 14,7 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана