Син Осаме бин Ладена оженио се кћерком нападача на Њујорк

Агенције
Син Осаме бин Ладена оженио се кћерком нападача на Њујорк

Њујорк - Хамза бин Ладен, син Осаме бин Ладена, наводно се оженио кћерком Мохамеда Ате, главног отмичара авиона током терористичких напада 11. септембра 2001. године, преноси foxnews.com

Наиме, полубраћа покојног лидера Ал Каиде рекла су за “Гардиjан” да се Хамза, који је говорио да жели да освети очеву смрт, оженио кћерком Мохамеда Ате, Египћанина који је отео први авион и забио га у зграду Свјетског трговинског центра.

“Чули смо да се оженио кћерком Мохамеда Ате”, рекао је Ахмад ал Атас, полубрат Хамзе бин Ладена, те додао: “Нисмо сигурни гдје је он тренутно, могуће да је у Авганистану.”

Полубрат није рекао више о наводном браку или одакле му информације о томе. Приватни живот Мохамеда Ате остао је обавијен велом тајне. Он се наводно никад није женио, а раније нису помињана његова дјеца.

Хамза је син Хајрије Сабар, једне од три преживјеле жене Осаме бин Ладена, која је живјела с њим у Аботабаду, у близини велике пакистанске војне базе, у вријеме када је извршена акција америчких снага. “Гардиjан” наводи да је у неколико наврата Хамза јавно заговарао рат против Вашингтона, Лондона, Париза и Тел Авива и да се сматра да је замјеник вође организације Ајмана ал Завахирија.

С друге стране, Хамза бин Ладена, којег су САД прогласиле терористом, изненадио је породицу одласком у Авганистан, гдје је постао лидер Ал Каиде за вријеме Бин Ладеновог бившег замјеника Ајмана ал Завахирија.

Полубраћа Осаме бин Ладена Ахмад и Хасан наводно су завртјела главама када су упитана о њему:

“Мислили смо да смо сви прегрмјели ово. Онда сљедеће што чујем је Хамза који говори да ће да освети оца. Не желим поново да пролазим кроз то”, рекао је Хасан.

Ата имао бх. држављанство

Мохамед Ата, који се током рата борио у одреду “Ел Муџахедин”, имао је бх. документа издата на три различита имена - Мохамед Али ел Сајед Махмуд, син Алије, рођен 18. јануара 1962. године у граду Мануфија у Египту, затим Мохамед Катае, син Мухамеда, рођен 9. априла 1966. године у Сирији, и Ал Саиди Мухамед, син Абдел-Гафара, рођен 3. јануара 1961. године у граду Гарбија у Египту. Године 1997. имао је пребивалишта на двије адресе у Сарајеву, затим у Маглају, у Горњој Бочињи те у Завидовићима. Ата је 1999. године шест мјесеци боравио у Бочињи.

Хамза бин Ладен - нови лидер Ал Каиде?

1985: Осама бин Ладен оженио се Хајријом Сабар, дјечјим психологом, која је била његова трећа од укупно пет жена.

1989: Хамза бин Ладен је рођен у Авганистану.

1991: Бин Ладен се пресељева у Ал Каидину базу у Судану. Хајрија отвара школу у којој подучава Бин Ладенове супруге и дјецу.

1996: Талибани заузимају Авганистан, Осама бин Ладен је протјеран из Судана и прелази у Кандахар.

1998: Бомбашки напади на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији, у којима су погинуле 224 особе. САД оптужиле Ал Каиду за напад.

Сеп. 11: Координисани напад Ал Каиде на америчком тлу, предвођен Мохамедом Атом. У овим нападима погинуло је 2.996 људи и повријеђено најмање 6.000. Након напада на Њујорк, Бин Ладенова породица се крије у Ирану.

2003-2010: Иранске обавјештајне службе хапсе Хајрију, Хамзу и још неколико чланова породице. Хамза се жени кћерком терористе Ал Масрија, која му је родила сина и кћерку.

2010: Хамза и његова мајка су пуштени из заточеништа, након чега се придружују породици у Вазириситану. Хајрија одлази у Аботабад, гдје се крио Бин Ладен.

2. мај 2011: Бин Ладен убијен у акцији америчких специјалаца, у свом скровишту у Аботабаду. У тој акцији убијен је и Хамзин брат Халид. Хајрија и остале жене су одведене у затвор.               

Јун: Ајман ал Завахири преузима вођство Ал Каидом.

2012: Хајрија и још 12 чланова Бин Ладенове породице депортовани у Саудијску Арабију.

2014: Такозвана Исламска држава се одваја од Ал Каиде, незадовољна Ал Завахиријевим вођством.

Август 2015: Ал Завахири објавио неколико снимака Хамзе како велича смрт свог оца и брата, позивајући на нове нападе против САД, Европе и Израела.

Јануар 2017: Амерички Стејт департмент ставио Хамзу на листу терориста.

Август 2018: Медији објавили вијест о “династијском браку” Хамзе и кћерке Мохамеда Ате, нападача на Њујорк. Наводно је Хамза обећао да ће осветити оца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана