Сексуално насиље тајна и послије исповијести

Агенције
Сексуално насиље тајна и послије исповијести

Сиднеј - Католичка црква у Аустралији формално је одбацила захтјев у оквиру истраге злостављања дјеце да свештеници буду присиљени да пријаве случајеве сексуалног насиља које им је откривено током исповијести.

У оквиру истраге која је трајала пет година утврђено је да су десетине хиљада дјеце биле жртве сексуалног злостављања у аустралијским институцијама, међу којима је највећа Католичка црква.

Црквени великодостојници прихватили су већину препорука истраге, али су поновили да би откривање онога што је речено током исповијести “представљало супротност вјери”.

- Посвећени смо заштити дјеце и рањивих људи, али и очувању тајности исповијести - саопштила је Бискупска конференција Католичке цркве Аустралије.

Црквени великодостојници најавили су могућност разматрања неких других приједлога, укључујући захтјев Ватикану да се ублаже прописи целибата.

Истрага краљевске истражне комисије, која је завршена у децембру, обухватила је више од 8.000 свједочења о злостављању у црквама, школама и спортским клубовима.

Влада је све случајеве назвала “националном трагедијом”, те најавила државно извињење 22. октобра. Влада је покренула и програм обештећења.

Испоставило се да је највише починилаца међу свештеницима и наставницима, јавио је Би-Би-Си. Комисија је препоручила да се католички свештеници суоче са оптужбом за кривично дјело ако не пријаве случај сексуалног злостављања који им је откривен током исповијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана