Šef obaveštajnih službi SAD: Moguć razarajući sajber napad

Glas Srpske
Šef obaveštajnih službi SAD: Moguć razarajući sajber napad

Vašington - Direktor Nacionalnih obavještajnih službi SAD Den Kouts upozorio je da je prijetnja od sajber napada na SAD sve veća i da se “ponovo pale crvene lampice”, skoro dvije decenije poslije napada 11. septembra 2001. godine.

- Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama - rekao je šef obavještajnih službi SAD.

Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor. On je ovo kazao u govoru na Hadson institutu nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se miješali u američke predsjedničke izbore prije dvije godine.

Navodi se da je Kouts upozorio da je “sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu”. Sajber napade je povezao sa “alarmirajućim aktivnostima” koje su američke obavještajne agencije detektovale prije napada “Al-Kaide”, 11. septembra 2001. godine.

- Pale se crvene lampice. Poslije dvije decenije kažem da se ponovo pale crvene lampice - rekao je Kouts.

On je kazao da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mjesta i baze podataka birača poput onih prije izbora 2016. godine.

- Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije - ocijenio je Kouts.

Mediji u SAD su naveli da je Kouts rekao da istovremeno pojedini akteri u Rusiji koji su se miješali u izbore, ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podjele u SAD.

Kouts je istakao pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Malera. (Agencije)

Kina cilja vojne tajne

Prema riječima Dena Koutsa Kina je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni.

- Kinezi imaju mogućnosti koje Rusi nemaju - ocijenio je Kouts i ponovio da je cilj Moskve da uništi američke vrijednosti i demokratske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana