Шеф обавештајних служби САД: Могућ разарајући сајбер напад

Глас Српске
Шеф обавештајних служби САД: Могућ разарајући сајбер напад

Вашингтон - Директор Националних обавјештајних служби САД Ден Коутс упозорио је да је пријетња од сајбер напада на САД све већа и да се “поново пале црвене лампице”, скоро двије деценије послије напада 11. септембра 2001. године.

- Русија, Кина, Иран и Сјеверна Кореја на дневној бази нападају рачунаре у федералним, државним или локалним владиним агенцијама, корпорацијама и академским институцијама - рекао је шеф обавјештајних служби САД.

Коутс је рекао да је од те четири земље, Русија најагресивнији фактор. Он је ово казао у говору на Хадсон институту након што је америчко Министарство правде објавило нову оптужницу против 12 Руса који су хаковали компјутере демократа и кандидаткиње Хилари Клинтон и тако се мијешали у америчке предсједничке изборе прије двије године.

Наводи се да је Коутс упозорио да је “све већа опасност од сајбер напада страних држава који може да разори критичну америчку инфраструктуру”. Сајбер нападе је повезао са “алармирајућим активностима” које су америчке обавјештајне агенције детектовале прије напада “Ал-Каиде”, 11. септембра 2001. године.

- Пале се црвене лампице. Послије двије деценије кажем да се поново пале црвене лампице - рекао је Коутс.

Он је казао да америчка влада још није детектовала нове руске нападе на бирачка мјеста и базе података бирача попут оних прије избора 2016. године.

- Ипак, јасно нам је да смо само један клик удаљени од сличне ситуације - оцијенио је Коутс.

Медији у САД су навели да је Коутс рекао да истовремено поједини актери у Русији који су се мијешали у изборе, поново користе лажне налоге на друштвеним мрежама како би ширили лажне информације и подстицали политичке подјеле у САД.

Коутс је истакао појединце повезане са агенцијом за истраживање на интернету из Санкт Петербурга, чији су чланови већ назначени у оптужници специјалног тужиоца Роберта Малера. (Агенције)

Кина циља војне тајне

Према ријечима Дена Коутса Кина је примарно фокусирана на крађу војних и индустријских тајни.

- Кинези имају могућности које Руси немају - оцијенио је Коутс и поновио да је циљ Москве да уништи америчке вриједности и демократске институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана