Šef “Nisana” iza rešetaka zbog malverzacija

Boris Đurić
Šef “Nisana” iza rešetaka zbog malverzacija

Tokio - Predsjednik japanskog automobilskog giganta “Nisan” Karlos Gon uhapšen je povodom navoda da je odgovoran za finansijske malverzacije.

Kako je saopšteno poslije sastanka Upravnog odbora ove kompanije on će dobiti otkaz  i više neće biti zaposlen u  kompaniji koja je među najvećim proizvođačima automobila u svijetu.

On je optužen za “ozbiljno” kršenje finansijskih propisa, uključujući neprijavljivanje prihoda i upotrebu imovine kompanije u lične svrhe.

“Nisan” je saopštio da ne može da objavi više detalja o njegovim djelima, prenio je Bi-Bi-Si. Kompanija je navela da je interna istraga trajala nekoliko mjeseci.

Japanski mediji prenijeli su da Gon nije prijavio prihode od pet milijardi jena (44 miliona dolara) u petogodišnjem periodu poslije 2011. godine.

Japanske kompanije su od 2010. godine obavezne da objavljuju podatke o zaradama članova svojih uprava koji godišnje zarađuju više od 100 miliona jena (900.000 dolara).

- “Nisan” se duboko izvinjava zbog brige koju je izazvao kod akcionara - navodi se u saopštenju i dodaje da kompanija u potpunosti sarađuje sa japanskim tužilaštvom.

“Nisan” je objavio da će otkaz dobiti i član uprave Greg Keli, koji je “duboko umiješan” u kršenje zakona. Direktor kompanije Hiroto Saikava rekao je da se izvinjava i da će pokušati da stabilizuje situaciju i normalizuje svakodnevni rad firme.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će država raditi na očuvanju stabilnosti “Renoa” i njegovog saveza sa “Nisanom”. Gon je do sada obavljao i funkcije predsjednika i direktora “Renoa”.

Gon je jedna od vodećih figura svjetske auto-industrije već gotovo 20 godina. On je bio odgovoran za dramatični preokret u “Nisanu” početkom prošle decenije kada se firma nalazila na ivici bankrota.

Gon, koji je francuski državljanin, rođen je u Brazilu u porodici porijeklom iz Libana, čime mu je usađeno osjećanje da je drugačiji i što mu je kasnije pomoglo da se adaptira na nove kulture. U Francuskoj je poznat kao “ubica troškova”, zbog oštrih rezova - smanjenja broja radnika i zatvaranja fabrika. Njegova reputacija je zacementirana nakon što je ova strategija donijela uspjeh. U jednom periodu smatran je za glavnog kandidata da preuzme dužnost predsjednika Libana, što je on odbacio navodeći da ionako ima previše poslova. U Japanu ima takav veličanstven status da je njegov život predstavljen u jednom od najpoznatijih japanskih stripova.

 

Gon je karijeru počeo u kompaniji “Mišlin” i nastavio u “Renou”. Na čelo “Nisana” je došao 1999 nakon kada je Reno kupio većinski paket akcija ove japanske kompanije, i na toj poziciji je ostao sve do prošle godine.

Interna istraga

Karlos Gon i njegova desna ruka Greg Keli se nalaze već nekoliko mjeseci pod internom istragom “Nisana” nakon pojave “zviždača” koji je naveo da predsjednik kompanije već nekoliko godina zloupotrebljava sredstva kompanije. Skandal je inače uslijedio samo nekoliko mjeseci nakon što je Gonu odobrena plata od 7,4 miliona evra za prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana