Sankcije Deripaski “zapaprile” cijenu aluminijuma

Priredio: Boris Đurić
Sankcije Deripaski “zapaprile” cijenu aluminijuma

Vašington/Moskva - Kada je američki Trezor u aprilu uveo oštre sankcije ruskom oligarhu Olegu Deripaski, bio je to veliki udar za ovog biznismena i njegovu kompaniju “Rusal” koja je jedna od najvećih svjetskih dobavljača alumine, sirovine iz koje se dobija aluminijum i proizvođač ovog lakog metala.

Kupci sa Zapada su prestali kupovati ovaj repromaterijal  od Deripaske, što je oborilo vrijednost dionica “Rusala” a  njegovo bogatstvo vrtoglavo je palo sa 6,7 na 3,4 milijardi dolara.  Međutim, ono što nisu očekivali na bogatom Zapadu je da zbog udara na oligarha poraste cijena aluminijuma u svijetu. To se vratilo kao bumerang pa su mnoge evropske i američke kompanije pretrpjele veliku štetu.

Fabrike aluminijuma iz Njemačke, Francuske i Britanije su bile izuzetno bijesne zbog sankcija “Rusalu”.  Irska je izrazila posebnu zabrinutost.

- Kompanija “Rusal” ima fabriku aluminijuma u ruralnom dijelu naše zemlje koja zapošljava 470 radnika. U tom regionu  ne postoji drugo zaposlenje. Fabrika aluminijuma je izvor života - precizirao je irski diplomata Danijel Mulhol.

Nakon velikog pritiska ruskom oligarhu su sankcije ublažene  ali pojedinim  kompanijama su date upute kako da prestanu poslovati sa njegovom kompanijom.

Ipak šteta može biti još veća jer ukoliko se sankcije u potpunosti ne ukinu on bi kompaniju mogao prodati kineskim investitorima i tako preusmjeriti proizvodnju na Kinu.

Ovo je pouka za Zapad koji sprema nove sankcije protiv Rusije u vidu izvoza tehnoloških proizvoda iz SAD, i neke druge sankcije koje bi mogle nanijeti štetu evropskim naftnim i gasnim kompanijama. U poređenju sa drugim zemljama koje su pod američkim sankcijama, uključujući Iran, Kubu, Mjanmar i Sjevernu Koreju, Rusija ima znatno veću ulogu u globalnoj trgovini.

- Rusija je dio svjetske ekonomije. Ona je član Svjetske trgovinske organizacije i njene banke su umrežene širom Evrope i Amerike. Oko njenih resursa mnogo toga se vrti u svjetskoj ekonomiji - kazao je ekspert za sankcije pri američkom Savjetu za spoljnu trgovinu, Ričard Savaj.

Biografija

Oleg Deripaska je odrastao na maloj farmi u Sibiru sa babom i djedom i već sa 11 godina je počeo da radi u udaljenoj fabrici gdje mu je radila majka kao inženjer. Zbog talenta i znanja u oblasti  matematike primljen je na studij fizike na Moskovskom univerzitetu da bi nakon završetka studija sa kolegama fizičarima osnovao kompaniju “VTK” koja se bavila trgovinom sirovinama. Kasnije je kupio jeftine akcije tvornice aluminijuma “Sajanogorsk” i sa 26 godina postao njen direktor da bi vremenom postao drugi proizvođač aluminijuma na svijetu. Deripaska je ruski oligarh sa imovinom vrijednom milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana