Сам у Бијелој кући

Танјуг
Сам у Бијелој кући

Блокада америчке владе ушла је у 12. дан, а предсједник САД Доналд Трамп је од самог почетка кризе готово сам у Бијелој кући.

Док су његови сарадници отпутовали на божићни и новогодишњи одмор, а његова породица у резиденцију Мар-а-Лаго на Флориди, амерички предсједник је сам у великој кући чекао да му неко покуца на врата и понуди ријешење за блокаду владе.

Друштво му је чинило само обезбјеђење које, према Трамповим ријечима, и није превише друштвено.

Трампов захтјев за изградњу зида с Мексиком тежак пет милијарди долара Конгрес и даље не жели да усвоји, услијед чега је дошло до финансијске блокаде и парализе рада неких савезних агенција.

Трамп је планирао да празнике проведе са породицом, али како је блокада наступила 22. децембра, све те планове морао је да заборави и да у Бијелој кући сам сачека да му неко дође и понуди ријешење.

Проблем је што се то није догодило и амерички предсједник је током Божића остао потпуно сам.

Та самоћа очито му је тешко пала, јер је Трамп при првом састанку кабинета више од сат и по “плакао'' сарадницима како му је ово био један од најгорих Божића у животу и да је једва чекао да му неко дође и прави друштво, пише “Јутарњи лист”.

Причао је о свему и свачему - од зида на граници с Мексиком, преко Кањеа Веста до своје одлуке да повуче војску из Сирије. Оно што је занимљиво јесте да је током састанка на столу био положен велики постер с Трамповом фотографијом и поруком 'Санкције долазе, 4. новембра', очито алузија на популарну серију 'Игра престола' и познату реченицу 'Зима долази'.

“Знате, био сам у Бијелој кући потпуно сам, шест, седам дана. Породица ми је отишла на Флориду и осјећао сам се јако усамљено”, почео се жалити Трамп својим сарадницима казавши им да цијело вријеме није испуштао даљински управљач из руке и да је гледањем телевизије убијао вријеме.

“Осјећао сам да морам остати овде за сваки случај, да неки људи случајно не би дошли и одлучили преговарати о заштити наших граница”, додао је он.

Каже да му је ово био Божић из највеће ноћне море.

“Био сам потпуно сам у Бијелој кући, а знате, ово је јако велика кућа. Никога није било осим снајпериста. Чак сам им у једном тренутку и махао, али они су људи који не воле игрице. Не одмахују, чак се ни не смију. До посљедњег тренутка надао сам се да ће ми неко доћи и понудити неке преговоре, али то се није догодило”, навео је.

Атмосфера и догађања у Бијелој кући током празника никада нису били успоренији, изузев бујице Трампових твитова.

Канцеларије у Западном крилу били су у потпуно мраку, прес-служба је била затворена, па чак је и особље било прошарано изостанцима. Један дио је био на одмору, а други није ни радио због блокаде која је утицала на хиљаде федералних радника.

На састанку кабинета Трамп је рекао да неће попустити ни за милиметар и да ће блокада трајати 'колико год треба'.

О повлачењу војске из Сирије је рекао: “Пиесак и смрт. Немам ништа друго рећи осим тога”.

Дотакао се и свог омиљеног музичара: Јесте ли чули колико је лијепих ствари о мени рекао Кање Вест?”

Трамп се осврнуо и на бившег министра одбране Џима Матиса рекавши да није био задовољан тиме како је генерал одрадио посао у Авганистану.

“Желим му све најбоље, али... Обама му је дао отказ, а послије сам и ја. Желим резултате!”, рекао је он.

Трамп се похвалио да је одрадио неке састанке с генералима, али умјесто закључака о Ирану и уопште на Блиском истоку, предсједник је радије причао о физичком изгледу војних главешина.

“Неки од тих генерала изгледају као филмске звијезде. Попут Тома Круза, па чак и још боље.”

Како је састанак одмицао, тако је и атмосфера за столом била све опуштенија. У једном тренутку камере су ухватиле министра за енергетику Рика Перија, који је глумио да свира клавир на руци Линде Мекмехон.

“Чека нас узбудљива година. Биће сјајна. Неки људи мисле да нас чека пуно контроверзи и вјеројатно су у праву, али на крају ћемо направити сјајан посао”, рекао је Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана